2024. július 17., szerda

A természet játékai

TÉVÉJEGYZET

Ma sem bolondabb a világ, mint bármikor korábban. Merthogy a látszat ellenére létezik még norma és rend. Ha nem így lenne, akkor az írott és elektronikus sajtó nem csapna le azonnal mindenre, ami abnormális vagy rendhagyó. A kereskedelmi televíziók – hogy maradjunk ez utóbbiaknál – különösen. Az RTL Klub híradója például most már szinte teljes egészében bűnügyből, katasztrófából áll. De nem csak az övé. Aki eddig nem zárta be az ajtót, az most már biztos megteszi.

Tudom, legalábbis sejtem, mekkora bajt okozott a rengeteg víz, mely kilépve a folyókból települések tucatjait, ki tudja hány hektárnyi legelőt, termőföldet árasztott el az idén, s hogy a szűnni nem akaró esőzések miatt mennyi gondot, álmatlan éjszakát okozott a termés betakarítása, ha egyáltalán volt termés. Tudom, sokan vannak, akik fáznak, akik rettegnek, ha közeleg a tél. Se meleg szoba, se rendes ágy, csak rongyok és hamvadó parázs. De nem csupán azok fáznak, akik feladták a küzdelmet a családi melegért, akik önhibájukból vagy önhibájukon kívül összeroppantak valamilyen lelki teher alatt. Nem kell ahhoz lesüllyedni, hogy dideregjen az ember, elég, ha nem futja meleg ruhára, cipőre, szénre, normális táplálkozásra...

Tudom, szörnyű minden egyes tragédia: a gyilkosság, a közlekedési baleset, a természet emberek feletti játéka, mégsem lehet a hírműsorokat kizárólag arra használni, hogy 10–20 percig rémisztő, sokkoló vagy éppen undorító hírekkel bombázzanak. Mindennek van határa, vagy legalábbis kellene, hogy legyen.

Ilyen hírműsorok után mentsvár még a reklám is, hogy egy vasárnap este műsorra tűzött Halló, TV!-féle magazinműsorról ne is szóljunk! Valóságos felüdülés, kikapcsolódás volt a gondosan előkészített, többszöri bejátszással tarkított, ráadásul vendégektől „hemzsegő” vajdasági stúdió, ami kissé szokatlan a magyar nyelvű műsorok esetében. Olyan vendégek voltak ezek, akik magas szinten használják anyanyelvünket (ünnep a fülnek!), akik énekelni, szórakoztatni tudnak, magyarán: nagyszerű kikapcsolódást tudnak nyújtani. Az információrengetegben igencsak elkel a szórakoztatás, hát még ha igényes! Helye van a felvilágosításnak is, amit ezúttal az Éva magazin hétfői adása hozott. A fiatalok szexuális felvilágosítása volt a műsor témája, pontosabban kísérlet arra, hogy átfogó képet adjon a fiatalok tájékozottságáról: van-e kellő ismeretük a nemiségről, a nemi kapcsolatról és annak veszélyeiről. Meglepően sokan szólaltak meg a műsorban, fiatalok, szülők, szakemberek, de talán még meglepőbb volt az a nyíltság, amelyet a megszólaltatottak tanúsítottak. Végül is ez volt számomra a műsor legnagyobb hozadéka: látni, hogy a mostani tizenévesek kamerák előtt is bátrabban beszélnek szexuális kérdésekről, mint korábban a legfiatalabb felnőttek tették. Ezenkívül azonban a kétségkívül nagy energiát felemésztő műsorból sem a fiatal, sem az idősebb nézők nem tudhattak meg sok újat.