2024. július 17., szerda

Jódal Kálmán a 35. díjazott

A névadó születésének 120. évfordulója jegyében Temerinben átadták a Szirmai Károly Irodalmi Díjat Jódal Kálmán újvidéki írónak

Az Agressiva egy fiatal író érett teljesítménye. Balról Jódal Kálmán, a díjazott

Az elmúlt két év során Vajdaságban megjelent legjobb magyar nyelvű kötetért pénteken, Temerinben Jódal Kálmán átvette a Szirmai Károly Irodalmi Díjat. A 35. alkalommal odaítélt díj nyertese Agressiva című, az újvidéki Forum Könyvkiadó gondozásában megjelent novelláskötetével érdemelte ki a rangos díjat.

Tavaly Boško Krstić szabadkai író, előtte Bordás Győző, Milutin Ž. Pavlov, ifj. Virág Gábor részesült az elismerésben. A Szirmai-díjat felváltva kapja magyar és szerb író, így magyar részről Nagy Abonyi Árpád, Vasagyi Mária, Németh István, Harkai Vass Éva, Szathmári István, Lovas Ildikó, Kontra Ferenc, Majoros Sándor, Tolnai Ottó, Herceg János, Juhász Erzsébet, Dudás Károly, Gobby Fehér Gyula, Brasnyó István előzte meg az újvidéki írót. Az 1976-ban, első ízben odaítélt Szirmai-díjat Németh István kapta, így ő az egyetlen a díjazottak sorában, akit kétszer illettek a rangos elismeréssel.

A díj odaítélésének 35. évfordulója mellett még egy fontos jubileumot jegyzünk idén, ez pedig Szirmai Károly születésének 120. évfordulója – emlékeztetett Bordás Győző, a ritka alkalomra kiadott Szirmai-emlékkönyv egyik szerkesztője. A friss kiadványról a társszerző, a verbászi Miroslav Tepić is szólt. Az ünnepélyes díjátadást arra is kihasználták a szervezők, hogy a Lukijan Mušicki MTK képtárában összegyűlt szépszámú irodalomkedvelő jelenlétében megjutalmazzák Ökrész Károly helytörténészt, aki kezdettől fogva, immár három és fél évtizede kiveszi részét a szervezői munkából.

A díjazott könyvet Bányai János, a bírálóbizottság elnöke méltatta, de az ünnepeltet köszöntötték a Szirmai Károly-emlékbizottság tagjai, íróbarátai, Temerin és Verbász község képviselői is. Bányai szerint a díjazott második prózakötetében egy érett, fiatal író teljesítményével szembesülünk, nyelvi felkészültsége, műveltsége, tájékozottsága, a műfaji határok átírása, és kiszélesítése megkülönböztetett figyelemre érdemesítik prózáját. – Jól körülhatárolható, különös világ a Jódal Kálmáné. Benne egyformán jutnak szerephez az intermedialitás, a látomásos világkép, a művészetek, az irodalom mellett főként a zene, a film és a fényképészet. Ezekre épül a személyiség önprezentációs válsága, a személyiség felcserélhetősége, a hallucináció, a világháló vonzása és veszedelme, mégpedig jól láthatóan Újvidék városképében és a ’90-es évek válságaiban – állapította meg.

Jódal Kálmán alkalmi esszében köszönte meg a díjat, melyben szellemesen idézte fel első „találkozását” Szirmai Károllyal, a 120 évvel ezelőtt Temerinben születettíróval, költővel, irodalomtörténésszel.