2024. július 17., szerda

Tudás, munka és optimizmus

A dr. Zoran Đinđić-díj idei díjazottjai nyilatkoznak

A néhai kormányfő, dr. Zoran Đinđić gondolatát – „a tudásnak, a munkának és az optimizmusnak kell vezérelnie minket” – idézték a díjazottak és a díjátadók egyaránt a néhai kormányfőről elnevezett elismerés kedd esti ünnepélyes átadásán Újvidéken. A díjakat az idén Ružica Đinđić, dr. Zoran Đinđić özvegye, Boris Tadić államfő és dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő adta át a három díjazottnak, a szabadkai dr. Pósa Mihály nak, az újvidéki Orvostudományi Kar Gyógyszerészeti Tanszéke docensének, aki az év legkiválóbb eredményeket felmutató fiatal vajdasági kutatójának bizonyult, továbbá a zentai származású Damjan Vučurović nak, a Technológiai Kar kiválóan teljesítő diákjának, akit az Újvidéki Egyetem legjobb hallgatójának minősítettek a 2009/10-es tanévben, valamint a nagybecskereki Hickó Nórának , aki a legjobb szakdolgozatot adta át Szerbiában a filozófia és szociológia szakosok közül. A díjakat a tartományi kormány biztosítja, azok alapítása, azaz 2004 óta.

Damjan Vučurović



Rengeteg, csaknem 1000 kiváló előmenetelű hallgató, kutató közül választották ki a három díjazottat, hangsúlyozta dr. Dragoslav Petrović tartományi tudományügyi titkár a kormányépület patinás előcsarnokában megrendezett ünnepségen. Itt kérdeztük a fiatal díjazottakat is.

– Biztos, hogy sokéves munkámnak az elismerése ez a díj, de természetesen úgy gondolom, hogy egy tudós sohasem lehet elégedett, tehát továbbra is küzdenem kell, új eredményeket kell felmutatnom. Ez a díj a munka folytatására, a haladásra ösztönöz – nyilatkozta lapunknak dr. Pósa Mihály, aki az epesavak biofizikai és kémiai vizsgálatával foglalkozik. – Kutatni itt is lehet, adva vannak a feltételek, még akkor is, ha nincs csúcsfelszerelés. Ez a hiány úgy kompenzálható, hogy a kutatást jobban kombináljuk a matematikával, és ugyanolyan eredményekhez juthatunk, mint külföldön, jobb feltételek között. Persze ez több munkát és elszántságot igényel. Itt tervezem a jövőmet, de szeretném a külföldi kapcsolataimat is ápolni. Azt hiszem, a tudományos munka előfeltétele a megfelelő mozgástér, a kapcsolatrendszer kiépítése.

Damjan Vučurović a Technológiai Karon minden idők legjobb hallgatója, aki tízes átlaggal, egy évvel a határidő előtt szerzett oklevelet. A zentai gimnáziumi évek és az idén megszerzett Dr. Zoran Đinđić-díj, valamint a Szerbiai Vegyészeti Társaság éves elismerése között számos kitüntetést tudhat a magáénak. A Dr. Zoran Đinđić-díj azonban váratlanul érte.

– Való igaz, hogy társaimnál gyorsabban vettem az akadályokat az egyetemi tanulmányaim során, de ez magában talán nem is olyan különös – jegyezte meg. – Az egyetem végeztével megfordult a fejemben, hogy talán jobban boldogulnék külföldön, ezért elmegyek. De a Technológiai Karon, ahol a tanulmányaimat végeztem, nem hagyták annyiban, hívtak, és én jöttem. Vagyis itthon maradok, tanulok, tanítok, kutatok. Ez a díj végképp megerősítette bennem ezt az elhatározást.

– Nagyon sok munka van ebben az elismerésben, hiszen a diplomamunkám több mint egy, majdnem másfél évig készült gyors ütemben – mondta Hickó Nóra, aki Boris Tadić államfőtől vette át a díjat. Témája a marxizmus történelmi elmélete, amely nem kizárólag Marx tanaira, hanem a posztmarxista filozófiára épül. Hogy időszerű-e ma Marx? Nóra szerint igen, mert mindig szükség van a humanista értékekre. A humanizmusra mindig törekedni kell.

Hickó Nóra is itthon kezdte karrierjét: két nagybecskereki középiskolában tanít filozófiát. Elégedett a munkájával, hiszen mindig is ezt szerette volna csinálni. A bérezés már más kérdés.

– A díjnak igazán megörültem – mondta. – A vele járó összeget a tanulmányaim folytatására szánom. Mivel magyar nyelven tanítok, tökéletesíteni szeretném a nyelvtudásom, különösen a szaknyelv-ismeretem hiányos. Októberig kiderül, hol szerzek további képesítést.