2024. július 17., szerda

Ismét sztrájkkal fenyegetőznek a szakszervezetek

A kormány januárban legfeljebb 2 százalékkal tudja megemelni a tanügyi dolgozók bérét – A szakszervezetek ennél többet kérnek, vagy január végén beszüntetik a munkát

Január 28-ára sztrájkot hirdetett a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet és a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezetének Uniója, és kollégáik, a Függetlenség szakszervezet vezetősége január 24-ére jelzi a munka beszüntetését. Alapvető és közös követelésük a béremelés. A tárgyalásokat kedden délután megkezdték a Pénzügyminisztérium képviselőivel, és ettől teszik függővé a bejelentett sztrájk sorsát.

A tanügyi szakszervetek kijátszva érzik magukat, és elkeserítőnek tartják az illetékesek viselkedését. Csalódottságuk legfőbb oka, hogy a kormányfővel megegyeztek abban, hogy jövőre háromszor emelik meg a bérüket, ám elmaradt ennek jegyzékbe foglalása. Ehelyett máris a jövő évi költségvetés elfogadásánál tart az ország parlamentje, a munkabér áráról pedig még meg sem kezdődtek a tárgyalások – jelenetette ki Branislav Pavlović, a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet elnöke. – A megegyezés szerint, eredetileg tehát 2011-ben a tanügyi dolgozóknak kb. 10 százalékkal növekedne a bére, januárban kb. 6 százalékkal, áprilisban 2,5, és októberben az előző féléves fogyasztói árak növekedésének mértékével arányosan. Sajnos, máris úgy tűnik, ebből semmi sem lesz, újra becsaptak bennünket – nyiltakozta a sajtónak.

Jova Gavrić, a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezet alelnöke szerint nagyon kevés a költségvetés tervezetébe beépített 2 százalákos bérnövelés, annál inkább, mert a két és fél éve változatlan a tanügyiek bérezése. – Az óvodától az egyetemig 36 000 dinár az átlagkereset. A javasolt 2 százalékos béremeléssel a tanügyi dolgozók 720 dinárral keresnének többet, miközben 14 százalékos inflációt emlegetnek a jövő évre. Mi követeljük, hogy a kormányfővel történt megegyezésünket aláírjuk, és hogy január végéig fizessék ki az általános és középiskolákban, valamint a diákotthonokban dolgozó jubilálók 5000 dináros jutalmát.

A Függetlenség ágazati szakszervezete többek között azt követeli, hogy az oktatás minden szintjén növeljék az alapbért 15,2 százalékkal, majd a bérezés a minimális munkabér alakulásának függvényében alakuljon. Tomislav Živanović, a szakszervezet vezetőjeelmondta, hogy a kedd délutáni találkozón Diana Dragutinović pénzügyminiszter megerősítette, januárban az oktatásügyiek béremelése nem lehet nagyobb két százaléknál, ez a kormány álláspontja. A 2009. és a 2010. évre szóló jubileumi jutalmak kérdése is nyitott marad addig, amíg az önkormányzatokból nem érkeznek meg a pontos adatok, és amíg biztonsággal nem lehet tudni, mekkor pénzösszegről van szó valójában.

A kormány és a szakszervezetek két hét múlva folytatják a tárgyalást.