2024. július 17., szerda

Változik a Sziget

Hetijegyeket kedvezményes, tavalyi áron április 30-ig lehet venni

Budapesti tudósítónktól

A kedélyek megnyugtatása érdekében azonnal szögezzük le: idén is lesz Sziget Fesztivál, idén is az óbudai Hajógyári szigeten lesz a rendezvény, s idén is egy hétig fog tartani, noha nem a valamikor hétnapos programmal, hanem a mínusz egyedik nap-nulladik nap-ötnapos fesztivál leosztásban.

A 17. Sziget Fesztivál első sajtótájékoztatóján Gerendai Károly főszervező elmondta: a gazdasági válság a szervezőket arra kényszerítette, hogy átgondoljanak egyet s mást a programokkal kapcsolatosan. Néhány programhelyszín iránt elkopott az érdeklődés, voltak műfajok, melyek iránt túlkínálat volt, másutt pedig az oda halmozott, professzionális technikát nem használták ki kellő mértékben. Az ilyen „pluszköltségeket” eddig lehetett figyelmen kívül hagyni, idén azonban már nem. Ezért szűnik meg például az önálló bluesszínpad és az önálló jazzpódium: e műfajok természetesen nem tűnnek el a kínálatból, csak „intimebb”, a stílushoz közelebb álló helyszínekre kerülnek. „Sok éve már, hogy hatvan-egynéhány programhelyszínt vonultatunk fel, s a legedzettebb Sziget-látogató sem tud naponta 11–12 helyszínnél többre eljutni. Ezért mindig voltak jobban működő színpadok és voltak olyan műfajok is, melyekről meggyőződésünk, hogy fontos a jelenlétük, de ez nem mindig találkozott a közönség igényével: az optimális helyszínkihasználás érdekében kénytelenek voltunk összevonni programokat anélkül, hogy kihagynánk olyasmit, ami ugyan keveseket érdekel, de ami izgalmasabbá és színesebbé teszi a kínálatot” – magyarázta Gerendai.

A Nagyszínpad kínálatából véglegesen kikerülnek a magyarországi zenekarok, cserébe viszont létrejön egy, kizárólag a magyarországi együtteseknek helyet adó nagyszínpad – ez részben az átalakuló közönség, részben a magyar fellépők kérésére történik. Igen nagy újdonság lesz a Hungarikum Falu, amely egyhektárnyi területen vonultat fel a magyar kultúrához, gasztronómiához, kézművességhez, iparművészethez kapcsolódó programokat.

Szép Fruzsina programigazgató elmondta: idén a fesztiválnak lesznek úgynevezett fókuszpontjai, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy egyes országok hangsúlyosan lesznek jelen a Sziget „művészeti kerületében. Ilyen fókuszpont lesz az idén Németország (a berlini fal leomlásának 20. évfordulója jegyében), Spanyolország, Japán és Izrael.

A program kapcsán el kell mondani: a mínusz egyedik napon a 20. születésnapját ünneplő Tankcsapda különleges show-ját láthatják az érdeklődők. A zenekar azt ígéri: életük legnagyobb koncertjét tartják meg, amely mindenféle különleges látványelemet vonultat majd fel. Hogy a nulladik napon mi lesz a kínálat, még nem tudni, ugyanis a szervezőket alig néhány napja kereste meg egy brit szervezet, a Rock Against Racism, amely együttműködést kínált egy nap programjainak megszervezésében. Így valószínűsíthető, hogy a nulladik nap a rasszizmus-ellenesség és a tolerancia jegyében telik majd, hogy konkrétan milyen formában, az a következő hetekben derül majd ki.

Érdemes még megemlíteni, hogy a Szigeten jelen lesz a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekt is: Gerendai elmondása szerint a Sziget szervezőinek meggyőződése, hogy az EKF nem Pécs magánügye, hanem egész Magyarország számára fontos rendezvény. A fesztiválon a magyar nagyszínpadon egy egész napot szentelnek Pécsnek, lesz infósátor, egy Amfiteátrum-Pécs 2010 nevű színpad. Minderről a sajtótájékoztatón Rúzsa Csaba, a Pécs EKF képviselője is beszámolt.

Fontos megemlíteni, hogy hetijegyeket kedvezményes, tavalyi áron április 30-ig lehet venni: az ottalvós jegy 37500, a hazamenős 30000 forintba kerül. Május elsejétől ugyanezek a jegyek 45000, illetve 37500 forintért kaphatóak. A napijegyek ára idén 10 ezer forint, de a szervezők újítása, hogy 23 óra után féláron vásárolható meg ez a belépő a helyszínen.