2024. július 17., szerda

Ma nyílik a Budapesti Könyvfesztivál

Negyvenezer kötet kerül a standok polcaira, 23 országból érkeznek íróvendégek a rendezvényre

Budapesti tudósítónktól

Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke ma délután nyitja meg a 16. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, a nemzetközi könyves világ jegyzett eseményét, a térség meghatározó szakmai és kulturális fórumát. A rendezvény vasárnap, április 26-án este zárul.

A szervező, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tegnap a Millenárison tartott sajtótájékoztatót a rangos esemény alkalmából, ahol Zentai Péter László, az MKKE elnöke elmondta: a Könyvfesztivál idei díszvendége a román kultúra, kortárs irodalom és könyvkiadás lesz. Díszvendég-írója a világirodalom jeles orosz alkotója, a Magyarországon több megjelent kötete révén jól ismert és népszerű Ljudmila Ulickaja lesz, ő veszi át a ma Demszky Gábor főpolgármestertől a Budapest Nagydíjat. Zentai közlése szerint idén 40 ezer kötet kerül a standok polcaira.

Románia rendkívül gazdag programmal mutatkozik be, több mint 30 rendezvény keretében, nemzetközi rangú alkotók felvonultatásával. Az író-olvasó találkozók, felolvasások, pódiumbeszélgetések mellett román művészek alkotásaiból nyílnak kiállítások, lesz színházi előadás és jazzkoncert, gyermekeknek szóló műsor is.

Idén 23 országból érkeznek Budapestre íróvendégek. Jelen lesz többek között a szerb Dragan Velikič, a lengyel Pavel Huelle, az osztrák Martin Pollack, az amerikai Robert Charles Wilson, a norvég Anne B. Ragde, a finn Sirkku Peltola is. Külön érdekessége a rendezvénynek, hogy vendégül látja Tony Curtist, a magyar származású, világhírű színészt, aki Amerikai herceg című kötetének premierjén találkozik rajongóival. Mintegy félezer magyarországi és határon túli magyar író, költő, tudós, művész is jelen lesz a rendezvényen.

A Nemzetközi Könyvfesztivál kilencedik alkalommal ad teret a kontinens legtehetségesebb fiatal prózaírói találkozójának, az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának, melyre idén tizennyolc uniós ország küldi el alkotóját – mondta el a sajtótájékoztatón Karádi Éva, a Magyar Lettre Internationale felelős szerkesztője.

A Könyvfesztiválon külön sarok várja a gyermekeket: Szigethy Katalin, a Naphegy Kiadó ügyvezetőjének elmondása szerint a Gyermek(b)irodalom a legkisebbeknek szóló kiadványokon kívül számos érdekes, szórakoztató programot is biztosít a látogatóknak.

A Könyvfesztivál ma, holnap és vasárnap 19 óráig, szombaton 20 óráig fogadja a látogatókat. A belépőjegy ára 600 forint, ez az összeg azonban minden magyar standnál levásárolható.