2024. július 17., szerda

Sikeres volt az idei Könyvfesztivál

Budapesti tudósítónktól

Könyves, könyvvel foglalkozó, könyvek vásárlását célzó rendezvényeket tartani a magyar fővárosban nem egyszerű, még akkor sem, ha már hagyománya van egy-egy ilyen eseménynek. A vasárnap zárult 16. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szervezői az idén mégis elégedettek lehetnek: már vasárnap reggel megdőlt a tavalyi 61 ezres látogatószám, amely az utolsó fesztiváli napon becslések szerint elérte a 70 ezret is.

Nem meglepő: a Millenáris, amely idén második alkalommal adott otthont a könyvmustrának, kiváló helyszínnek bizonyult. A verőfényes tavaszi napok is megtették a magukét, a mesterséges tavacskák, hatalmas zöld felületek egyenesen csábították a látogatókat, hogy ne csak a standok kínálatát mérjék fel sietős/ráérős kíváncsisággal, de tartósan el is időzzenek a fesztivál területén, hogy egy-egy frissen vásárolt szerzemény izgatott átlapozása után újult erővel vessék magukat a frissen nyomtatott kötetek átláthatatlannak tűnő dzsungelébe.

A Könyvfesztivál a teljes magyar könyvkiadásról ad átfogó keresztmetszetet, ami mennyiségben és minőségben is hatalmas felhozatalt jelent. A statisztika szerint az idén több mint 40 ezer, különböző kötet volt látható a kiállítók standjain. A rendezvény egyúttal a magyar könyvipar szakmai fóruma is. A közel kétezer szakembert vonzó Könyvtáros Klub több tucatnyi programja felölelte az ágazat szinte minden aktuális problémáját, fejlesztési koncepcióját, a digitalizálástól az állománygyarapításon át a közönség-kiszolgálás korszerűsítéséig. A könyvkészítési láncolat meghatározó szereplői; a papírgyárak, a nyomdák, a kiadók és a kereskedők ültek közös asztalhoz, hogy megvitassák a válsághelyzetből való kilábalás forgatókönyveit. Habár a háromnapos rendezvényen a válság igazán nem volt érezhető…

A Könyvfesztivál idei díszvendége a nemzetközi rangú orosz Ljudmila Ulickaja regényíró volt, akinek dedikálásakor végeláthatatlan sor kígyózott a Csodák palotájában. A rendezvényen megjelent többek között Tony Curtis is, aki önéletrajzi kötetének megjelenése alkalmából látogatott Budapestre.

A Könyvfesztivál adott keretet arra is, hogy át lehessen adni az év legfontosabb szakmai elismeréseit. Idén a szervező, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tagjainak titkos szavazatai alapján az Év kereskedője a Bookline, míg az Év kiadója az Európa lett. A Könyvfesztiválnak helyszínt adó II. kerület által felajánlott Budai díjakkal a polgármester, dr. Láng Zsolt jutalmazta az oktatást leginkább szolgáló művek kiadóit, a Kossuthot és a Helikont. Az IBBY, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának magyar tagozata osztotta ki az Év Gyermekkönyve díj jutalmazottjait: az idén ezt az elismerést Szijj Ferenc Zöldség Anna és a beszélő póniló, valamint Lackfi János Kövér Lajos aranykeze kapta. Az év illusztrátora Békés Rozi, gyerekkönyveiért Mosonyi Alíz életműdíjat kapott.