2024. július 17., szerda

Díj a kutatónak, elismerés a csapatának

Gábrity Molnár Irén átvette az Arany János Kiemelkedő Tudományos Teljesítményért díjat
Gábrity Molnár Irén (Mihájlovits Klára felvétele)

Rangos elismerést vehetett át hétfőn Gábrity Molnár Irén, az Újvidéki Egyetem Szabadkai Közgazdasági Karának tanára Budapesten, ahol a Magyar Tudományos Akadémia évi rendes közgyűlésén osztották ki az Arany János Kiemelkedő Tudományos Teljesítményért díjat.

Az MTA közgyűlése keretében tartották meg a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság és a Nyugati Magyar Tudományos Tanács együttes ülését is. A tanácskozást megtisztelte jelenlétével Pálinkás József, az MTA jelenlegi elnöke, valamint Glatz Ferenc és Vizi E. Szilveszter, e tisztség korábbi viselői is. Mindhárman hangsúlyozták, mennyire fontos, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a nemzet, ne csupán az ország akadémiája legyen, s hogy tevékenységében ne csak az anyaországi, de a határon túli magyar tudósok, kutatók is részt vegyenek. A résztvevők meghallgathatták a Kolozsvári Akadémiai Bizottság megalakulásáról, szervezeti felépítéséről, tevékenységéről szóló beszámolót is, és hallhattak azokról a tervekről, melyek szerint hamarosan ilyen szerveződés jön létre a Felvidéken is.

Pálinkás József a jeles elismerések átadása előtt elmondta: a jutalmat azok kapják, akik nagyon sokat tesznek a magyar tudományosságért, a magyar kultúráért. Közéjük tartozik az idén Gábrity Molnár Irén, a Magyarságkutató Tudományos Társaság alapító tagja, elnöke is, aki a Magyar Szónak nyilatkozva elmondta: nagyon örül, ha a szakma felfigyel a munkájára, noha nem a kitüntetések, hanem a belső késztetés miatt dolgozik. „Két dolog iránt köteleztem el magam: a családom és a tudomány iránt” – szögezte le a díjazott. Gabrity Molnár Irén szerint az elismerést elsősorban a magyarságkutatás területén az elmúlt egy-másfél évtizedben végzett tevékenységéért kapta. A vajdasági helyzetelemzések, empirikus kutatások, oktatásszociológiai, kisebbségszociológiai kutatások az anyaország számára kuriózumnak számítanak. „Kapunk megrendeléseket, ami azt jelenti, hogy felfigyeltek kutatói csoportunkra. Végső soron a díj nem is nekem szól, hanem annak a csapatnak, akikkel dolgozom” – hangsúlyozta az MTT elnöke, aki emlékeztetett: kérdezőbiztosok nélkül nem lehetne adatokat gyűjteni, a számítógépes szakembergárda nélkül elemzéseket végezni, kéziratszerkesztők-lektorok nélkül publikálni. Gábrity Molnár Irén kiemelte: az MTT tevékenységét több tíz könyv fémjelzi. „Az a szép, ha csapatmunkát végzünk, s ha ez a munka valakinek kell. Márpedig a mi munkánk iránt van érdeklődés. A vajdasági kisebbségi helyzet, a rendkívül összetett balkáni migrációs folyamatok, a megélhetési válságok, a válságokon edződött lakosság elemzése az utóbbi években az érdeklődés középpontjába került” – tette hozzá a díjazott.