2024. július 17., szerda

Gőzerővel készülnek a szabadtéri színházak

Június 19-én kezdődik a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

Budapesti tudósítónktól

Városmajor volt a helyszíne tegnap Budapesten a Szabadtéri Színházak Szövetsége sajtótájékoztatóján, ahol a szervezet kilenc tagja mondta el, mit is készít a közönség számára idén nyáron. Ahogyan azt Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta: a szabadtéri színpadok tartalmas, szórakoztató előadásokat kínálnak mindenkinek. Sok lesz a bemutató, de olyan produkciók is színpadra kerülnek, melyek egy-egy szabadtéri színházban jelennek meg új előadásként, noha már korábban elkészültek.

A nyári színpadokon országszerte egyaránt lesznek prózai és zenés színházi előadások, illetve koncertek. A szövetség kilenc tagja, a Budapesti Nyári Fesztivál, az Egervári Várszínház, az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínház, a Kisvárdai Várszínház, a Kőszegi Várszínház, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Szentendrei Teátrum és a Zsámbéki Színházi Bázis immár egyaránt mondhatja magát összművészeti rendezvénysorozatnak, mintsem egyszerű nyári színházi fesztiválnak. A szervezethez tartozó színházak évente több mint 30 bemutatót tartanak, és több mint 400 előadást tartanak.

Ahogyan a korábbi években megszokhattuk, az idén is Kisvárdán rendezik meg a határon túli magyar színházak fesztiválját. Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház igazgatójának elmondása szerint ez a rendezvénysorozat nevet változtatott, s a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljaként ad otthont a jövőben a külhoni magyar társulatok produkcióinak. A június 19-én kezdődő rendezvénysorozat nyitónapján lesz látható a jubiláló Tanyaszínház előadása, a Hegedűs a háztetőn. Az Újvidéki Színház Gyarmati KataHét nap a világ című alkotását, a Művészeti Akadémia és az újvidéki társulat együttműködésében a Tavasz című darabot, a Szabadkai Népszínház Háy JánosA Gézagyerek című előadását mutatja be. A Kosztolányi Dezső Színház a Terápiával érkezik Kisvárdára. Versenyen kívül játsszák el az újvidéki színészek Michael FraynMég egyszer hátulról című darabját. A Tanyaszínház fennállásának 30. évfordulójáról kiállítással emlékeznek meg. „Aki ellátogat Kisvárdára, keresztmetszetet kaphat a külhoni magyar színjátszás színe-javából” – hangsúlyozta Nyakó Béla. Elmondása szerint idén a Duna Televízió is jelen lesz a fesztiválon, melynek ideje alatt élő adásokkal jelentkezik a rendezvény helyszíneiről.

Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója arról számolt be, hogy a gazdasági válság ellenére a közönség érdeklődik a beharangozott előadások iránt, noha eddig kevesebben vették meg előre lefoglalt jegyüket, mint a korábbi évek azonos időszakában. Emlékeztetett, hogy Szegeden az idén látható lesz a Cigányszerelem című operett, a Turandot, az István, a király, az Elisabeth című musical, valamint BocaccioSólyompecsenye című műve. Érdekes színfoltnak ígérkezik a Szerelemtánc, az a produkció, amelyhez a világhírű Béjart Ballet Lausanne kimondottan a Dóm tér hangulatához állított össze. Ebben az előadásban olyan balett-koreográfiákból adnak elő részleteket, mint a Rómeó és Júlia, a Bolero vagy a Tavaszi áldozat.