2024. július 17., szerda

Nyolcvanéves az Ünnepi Könyvhét

Budapesti tudósítónktól

Tegnap nyílt meg Budapesten, a Vörösmarty téren a 80. Ünnepi Könyvhét és a 8. Gyermekkönyvnapok. A magyar nyelvű könyvkiadás hagyományos rendezvényének megnyitóján Lator László, Kossuth-díjas költő mondott ünnepi beszédet.

Az első, az 1929-es könyvnap nem hozott viharos sikert, a kiadók, üzletek közti konkurenciaharcot annál inkább. Habár úgy látszott, mintha az írók sátoros ünnepe érkezett volna el, mégis, nem az irodalomé, nem a könyvé, hanem az üzleté volt a parádé” – idézte Kassák Lajost Lator László köszöntőjében. A rangos költő emlékeztetett: a könyvnapokat újra meg újra ki kellett találni, meg-megújuló válságok, kisebb-nagyobb viták övezték évről évre megrendezését, míg mára megtalálta helyét, idejét és formáját is. „Van Könyvhét, a régiek sem álmodhattak jobbat. (…) A drámaian változó közegben változnak az olvasói szokások, íróknak, kiadóknak, könyvkereskedőknek változó ízléssel kell számolniuk. Lehet-e tudni, hogy mire számíthatunk?”, tette fel a kérdést Lator, majd felhívta a figyelmet: manapság szinte minden megjelenhet, s ennek a nagy szabadságnak veszélyei is vannak. Kiadók születnek, sok száz új vállalkozás, az egyik összeomlik, a másik felvirágzik, az egyiket csak a nyereség érdekli, a másikat a színvonal is. Teret nyert a piacirodalom, a lektűr, de jelen van a minőség is, hangsúlyozta Lator.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének tájékoztatása szerint június 8-ig 105 kiadó és 356 új könyv várja az érdeklődőket. A 86 magyarországi és a 19 határon túli magyar kiadó feltételezhetően a gazdasági válság következtében megcsappanó kereslet miatt nem emelt a kiadványok árán, ráadásul, a hagyományoknak megfelelően, a Könyvhét alkalmából szinte minden kiadó 15–25 százalékos kedvezménnyel kínálja köteteit.

Zentai Péter László, az MKKE igazgatója korábban elmondta: a könyvhét alapítója, Supka Géza tiszteletére az MKKE a Kossuth Kiadóval közösen reprint kiadásban megjelentette az általa szerkesztett Literatura című folyóiratnak az első, 1929-es könyvheti különszámát.

A rendezvény központi helyszínén, a Vörösmarty téren két színpadon zajlanak négy napon át folyamatosan az irodalmi műsorok, pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók, felolvasások. Emellett a társművészetek képviselői: zenészek, zenekarok, neves színészek népszerűsítik az irodalmat. Az MKKE idén első alkalommal hoz létre Könyvheti Olvasóklubot, ahol a könyvbarátok kikölcsönözhetik a könyvheti köteteket, s nyugodt körülmények között olvashatják azokat. Holnap, június 6-án a Vörösmarty téren Könyvek Éjszakája lesz: a szervezők ígérete szerint az egész teret megvilágítják, és az írók késő éjszakáig dedikáló asztalok mellett várják az olvasókat.