2024. július 17., szerda

Vajdasági tömegsírokról Budapesten

Budapesti tudósítónktól

Pénteken mutatták be Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban Forró Lajos Jelöletlen tömegsírok című filmjét, amely az 1944-es vajdasági vérengzések történetét dolgozza fel, néhány jellegzetesebb momentumot kiemelve, a dokumentarista és a játékfilmes elemek ötvözésével. Sándor János rendező az ismeretterjesztő filmek és tévéműsorok népszerű eszközével élve úgy építette fel alkotását, hogy a megszólaló szemtanúk, rokonok, hozzátartozók, leszármazottak és a témát tanulmányozó történészek, újságírók, kutatók által elmondott történeteket mintegy illusztrációként színészek jelenítették meg.

A főbb szerepeket Bicskei István, Bakota Árpád, Molnár Zoltán és Kákonyi Tibor tolmácsolja, a szerepek egy részét, elsősorban a vérengzésekben részt vevő katonákat, és más, kisebb mellékszerepeket vajdasági amatőrökkel, színjátszással egyébként nem foglalkozó emberekkel játszatta el a rendező. Külön figyelmet érdemel a műben, hogy a hivatásos színészek közül Bakota Árpád – aki jelenleg a debreceni színház társulatának tagja – a filmben, az Adorján mellett meggyilkolt falusi tanító szerepében saját nagyapjának sorsát játszotta el.

A filmbemutató után az Uránia emeleti termében megtartott beszélgetésen megjelent Forró Lajos, vajdasági származású, Szegeden élő történész, a tragikus események egyik jeles kutatója, aki egyúttal a film producere is volt, Sándor János rendező, valamint a színészek közül Bakota Árpád, Molnár Zoltán és Kákonyi Tibor. A hozzászólók méltatták a film érdemeit, külön hangsúlyozván, hogy az alkotás több korábbi, dokumentumfilmes vállalkozás után most először dogozza fel játékfilmes elemek alkalmazásával a tragikus eseményeket. Többen szorgalmazták azt is, hogy hat és fél évtized elmúltával végre tárják fel az események történelmi hátterét, és rehabilitálják az ártatlanul kivégzetteket.