2024. július 17., szerda

Kapuk nyíltak a kultúra akadálymentes áramlásának

MađArt’09 Budapesti tudósítónktól

Többször tudósítottunk arról, hogy az Égtájak Iroda a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával MađArt’09 – Magyar kulturális napok Szerbiában néven kulturális fesztivált szervezett Szerbiában 2009. június 14-e és 18-a között. A szervezők igyekeztek olyan produkciókat és alkotókat felvonultatni Belgrádban, Nišben és Kruševacon, amelyek, illetve akik méltón, hitelesen képviselik a magyar kultúrát Szerbiában. Minderről Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára számolt be a MađArt’09 budapesti, záró sajtótájékoztatóján.

A fesztivál sokat segített abban, hogy egyfajta kulturális nyitás kezdődjék a két ország között. Ráadásul, amikor belevágtunk a szervezésbe, nem tudtuk, hogy a rendezvény megelőzi a szerb miniszterelnök budapesti látogatását; ha úgy tetszik, a kulturális eseménysor sajátos előkészítése volt ennek a látogatásnak – mondta el Gémesi Ferenc, aki emlékeztetett: a magyar kormány egységként tekint a magyar kultúrára, függetlenül attól, hogy annak alkotói, művelői a határnak éppen melyik oldalán tevékenykednek. Úgy látja: a szavak szintjén sem kell szétválasztani az anyaországban és a határon túl születő kultúrát, hiszen egységben kell megmutatni a magyar kultúrát. Ezért a szervezőknek céljuk volt úgy megjeleníteni a magyar kultúrát Szerbiában, hogy a rendezvénysorozat keretében a magyarországi és a határon túli magyar alkotók egyaránt képviseltessék magukat. „Tudatosan törekedtünk ugyanakkor arra is, hogy magyarországi szerbek is jelen legyenek a fesztiválon, hiszen alkotásaikkal ők is hozzájárulnak a magyarországi kultúra fejlődéséhez” – tette hozzá.

A szakállamtitkár emlékeztetett: a magyar–szerb kapcsolatok sajátos alakulásának időszakán vagyunk túl, melynek során a magyar fél mindig várt valamire, s miután 2000-ben megtörtént a rendszerváltás Szerbiában, a kétoldalú kapcsolatok erőteljes fejlődésének szakasza kezdődött meg. Úgy látja: ezen kapcsolatok kibontakozását gazdasági és kulturális szempontból egyaránt támogatni kell. Ilyen szempontból tartja jelentősnek, hogy az oktatási és művelődési tárca hosszú idő után ismét kulturális tanácsost küldött Belgrádba Szentgyörgyi Klára személyében. Gémesi hangsúlyozta: éppen azért nem a magyarok lakta Vajdaságban, hanem szűkebb Szerbiában szervezték meg a rendezvényt, hogy azok is kapcsolatba kerülhessenek a magyar kultúrával, akiknek eddig ilyesmire vélhetően nem volt alkalmuk. Hozzátette: a magyar kormány hasonló rendezvényt más szomszédos országban is szeretne megszervezni.

Goldschmied József, az Égtájak Iroda programigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: nagyon nehéz körülmények között dolgoztak a szervezők, hiszen számukra teljesen ismeretlen terepen kellett tevékenykedniük. A legnagyobb sikert a fesztivál rendezvényei Kruševacon érték el. A programigazgató meglátása szerint a MađArt megnyitotta a kapukat a szerbek és a magyarok között, a nyitott kapuk pedig lehetőséget teremtenek a nemzeti értékek, a kultúra akadálymentes áramlásának.

@sz = s-K