2024. július 17., szerda

Szolgálati közlemény helyett

Budapesti tudósítónktól

Tegnap már beszéltünk arról, hogy a Sziget Fesztivál a nagy visszatérések helyszíne a látogatók számára. Mégis, minden évben vannak „első bálozók”, akik számára még minden furcsa, szokatlan. S ha azt tudják is, hogy sátrat, hálózsákot kell vinnie annak, aki egynél több napot szeretne fesztiválozni, s ha bizonyos jelenségek, események felfedezése mindenkinek kizárólag saját hatáskörébe tartozik is, nem árt némi útbaigazítás.

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy az „ottalvós” hetijeggyel rendelkezők hétfőn reggel tíztől foglalhatják el a sátorhelyeket. A „hazamenős” hetijeggyel rendelkezők augusztus 12-én hajnali hattól léphetnek a Sziget területére. A „mínusz 1.” és „nulladik” napon az „ottalvós” bérlet, illetve az aznapra váltott napijegy érvényes.

A vonattal érkezőknek érdemes tudni, hogy a MÁV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít belföldi járatain a Szigetre igyekvők számára. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy vasúti pénztáraknál alkalmi menettérti jegyet kell váltani a Szigetre. Ez a jegy legkorábban augusztus 10-én nulla órától vehető igénybe, és a visszautazást 17-én éjfélig be kell fejezni. A jegyet a Szigeten a MÁV-START pénztárkonténerben kell lepecsételtetni, csak úgy érvényes a visszaútra is. Érdemes tudni, hogy emellett a kedvezmény mellett a Szigeten belföldi menetjegyet vásárlók 20 százalékos kedvezményt kapnak a teljes árú jegyek árából bármely viszonylatra, akár elővételben is.

Ugyancsak a vonattal Budapestre érkezőknek érdemes tudni: a magyar fővárosban a 4-6-os villamos vonalán villamospótló buszok járnak, de ez ne zavarjon senkit, mert a megállóhelyek a villamosokéval megegyező helyen vannak. A késő este érkezőknek 23 órától reggel 5-ig közlekedik folyamatosan, s megáll a Nyugati pályaudvarnál is. A jegy ára 450 forint. A napközben érkezőknek a hajójáratot ajánljuk: a Nyugatitól egy villamosmegállónyira, a Jászai Mari térről indul a hajó, amely hétfőtől péntekig 14-04 között, szombaton és vasárnap 12-04 között közlekedik. A jegy ára 600 forint.

S ha már az áraknál tartunk, nem árt tudni, hogy a csapolt Dreher 450, a dobozos 580 forintba kerül. A válogatósabbja a dobozos Pilsner Urquellért 690 forintot fog fizetni.