2024. július 17., szerda

A betegek maradjanak, a többiek induljanak

Előzetes a Sziget Fesztiválról

Budapesti tudósítónktól

Megbízható forrásból értesültünk, hogy a kósza ötletek ellenére mégsem halasztják el a Sziget Fesztivált: saját szemünkkel láttuk ugyanis, hogy javában épülnek a rendezvényhelyszínek a Hajógyári szigeten. A legidőigényesebb Nagyszínpad mellett felismerhetővé váltak az olyan, szinte hagyományosnak számító helyszínek is, mint amilyen például a HVG jellegzetes, színes autógumikból készült ülőalkalmatosságokkal felszerelt faházikója.

Noha egyes politikusok úgy érezték: jó ötlet felvetni, hogy a szervezők, az illetékesek, vagy akárkik halasszák el a Sziget Fesztivált, erre, a jelekből ítélve, mégsem kerül sor. Ellenzéki egészségügyi szakpolitikus mondta, hogy az új influenza terjedésének veszélye miatt jó lenne, ha egy kicsit elnapolnák a rendezvényt, Magyarországon ugyanis nincs H1N1-járvány, de több európai országban, ahonnan szívesen érkeznek Budapestre az emberek, már elég sok a beteg. Márpedig tekintettel arra, hogy idén 40–45 ezer nyugat-európai látogatóra számítanak a szervezők, elképzelhető, hogy vírushordozók is lesznek közöttük…

Mint ahogyan bármelyik turista is lehet vírusgazda. A Sziget Szervezőiroda a fertőzésterjedés megelőzése érdekében annyit tesz, hogy az étkezőhelyeken automata fertőtlenítőszerkezeteket állíttat fel. Meg odafigyelnek arra is, hogy a már betegek kezelésére legyen megfelelő gyógyszer az orvosi ellátást biztosító helyszíneken. Ennek ellenére a szakemberek azt tanácsolják: aki beteg, ne menjen a Szigetre.

A többieknek pedig azt tanácsoljuk: induljanak időben, hiszen tegnap 6-7 órát kellett várnia annak, aki Horgosnál akarta átlépni a szerb–magyar határt.