2024. július 17., szerda

A zene világnapján

Budapesti tudósítónktól

Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, dzsesszzenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói” – mondotta volt Yehudi Menuhin, amikor 1875-ben kezdeményezte, hogy a zene kapjon egy világnapot. Azóta az UNESCO október elsejét eme művészeti ág napjává nyilvánította. A kezdeményező célja az volt, hogy ha máskor nem, hát ezen a napon találkozzanak az emberek a zenével. Budapesten erre bőségesen nyílt alkalom: nemcsak a koncerttermek, de a terek, aluljárók is megteltek zenével. A magyar fővárosban a legnagyobb nyüzsgés a Nyugati téri aluljáróban volt: a világnap nagyköveteiként olyan előadók váltották egymást a több száz fős közönség előtt, mint a Quimby, a Pannonia Ska Allstars Orchestra, a Fellegini Klezmer Gipsy, a Kutya vacsorája.

Itt láthatták az érdeklődők a Budapesti Operettszínház művészeit is, míg például a Muzsikás a Ferenciek terén lépett fel. A vajdasági Lajkó Félix is tiszteletét tette a Nyugatinál, néhány órával később pedig már a Blaha Lujza téren áthaladók élvezhették előadását.

A napot afféle crossover koncert zárta a Művészetek Palotájában, ahol többek közt Dés László, Lantos Zoltán és más sztárvendégek ünnepelték a Zene Világnapját.

Felvételünk a Quimbi koncertjén készült tegnap a Nyugatinál.