2024. július 18., csütörtök

Ha az állam nem fizet, akkor kénytelen a hallgató

Az Újvidéki Egyetem mesterfokozatára a héten tart az iratkozás – A hallgatók még mindig nem tudják, tanulhatnak-e közköltségen, vagy sem .

Az Újvidéki Egyetem karain még ezen a héten tart az iratkozás a mesterfokozatra. A jelentkezőket 16-áig fogadják, ennek ellenére senki sem tudja, mennyien tanulhatnak majd a költségvetés terhén. Vagyis, a hallgatók úgy jelentkeznek és iratkoznak, hogy nem biztosak benne, tandíjat kell-e majd fizetniük, vagy sem.

Tatjana Vranješević, az Újvidéki Egyetem oktatási, tudományos és tájékoztatási irodavezetője szerint az illetékesek még nem hozták meg a döntésüket, így az egyetemen sem tudhatják, mennyi költségtérítéses hely lesz idén a mesterfokozaton. Az egyetem minden karán hasonló a helyzet, ami csak akkor fog tisztázódni, amikor az illetékes állami szervek meghozzák a konkrét döntést.

– A tartomány jóváhagyta idei javaslatunkat, vagyis 1369 mesterfokozatos hallgató felvételét a büdzsé terhére, bár igaz, hivatalosan még nem értesítettek bennünket. Csakhogy tavaly is hiábavalónak bizonyult ez a jóváhagyás, mert nem a tartomány biztosítja a pénzt, hanem a köztársaság – nyilatkozta. Vranješević elmondta, hogy a tavalyi tanévben is megfizettették a hallgatókkal a tandíjat, mert bizonytalan volt, fizet-e a köztársaság, vagy sem. Amennyiben fizet, akkor a hallgatóknak megtérítik a nem kis tételt jelentő tandíjat.

– Állami szinten kell hát eldönteni, mit kell tenni a mesterfokozattal. Amíg ez nem történik meg, a hallgatók húzzák a rövidebbet. Kellemetlen helyzetben vannak a hallgatók, meg a karok is, hiszen még iratkozáskor is teljes a bizonytalanság. Az egyetemnek azonban biztosítania kell a tanulmányok anyagi hátterét. Ha az állam nem fizet, akkor kénytelen a hallgató – nyilatkozta.

– Az egyetemistákkal igyekszünk tudatosítani, hogy fennáll a lehetőség a tandíj megfizettetésére. Tavaly szerződést írattunk alá minden iratkozóval, hogy vállalják a költségeket, amennyiben az állam nem biztosítja a tanulmányhoz szükséges eszközöket – mondta Nada Mimica Dukić, a Természettudományi-Matematikai Kar dékánja. Szavai szerint a tartományi oktatásügyi titkárság elfogadta az idei évre szóló költségtérítéses terveket, de könnyen előfordulhat, hogy most sem lesz rá fedezet. – Mesterfokozaton 500 helyet kértünk, ebből 240 tandíjmentest, a tartománytól megkaptuk a jóváhagyást is, de teljesen bizonytalan, hogy kapunk-e rá pénzt a köztársaságtól – mondta.