2024. július 17., szerda

Határon túli összművészeti fesztivál Budapesten

Több vajdasági művész is fellép a rendezvénysorozaton Budapesti tudósítónktól

A budapesti Égtájak Iroda idén második alkalommal rendezi meg Budapesten a külhoni magyarok kulturális fesztiválját, a Biennálét. Az október 14-e és 31-e között zajló rendezvénysorozatot a Miniszterelnöki Hivatal támogatja.

A határon túli kortárs művészeknek bemutatkozási lehetőséget biztosító Biennálét első ízben 2007-ben szervezték meg azzal a céllal, hogy alkalmat kínáljon bemutatni az alkotóknak a határon túli helyzetükből fakadó kulturális identitásbeli szituációkra reflektáló művészetüket a magyarországi közönségnek. Az Égtájak Iroda szerint az idei program célja elmélyíteni a két éve indított folyamatot: felvonultatni a határon túli művészeti élet alkotóit, kiugrási lehetőséget teremteni a fiatal tehetségeknek, segíteni új produkciók megszületését. A rendezvény tulajdonképpen összművészeti fesztivál, ahol helyet és teret kap a színház, a zene, a tánc, a film, az irodalom és a képzőművészet is.

A Biennálé színházi programját klasszikus művek korszerű feldolgozásai alkotják. Budapesten először lesznek láthatóak a magyarkanizsai Nagy József Regionális Kreatív Műhely, a Komáromi Jókai Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház meghívott produkciói.

Nagy érdeklődésre tart számot a világ egyetlen nemzetiségi operatársulata, a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátéka. Verdi Álarcosbál című művét Ascher Tamás állítja színpadra, aki gyakran dolgozik külföldön, de külhoni magyar társulatnál ez az első munkája. A Budapesti Operettszínház és Bukaresti Nemzeti Operettszínház társulatából magyar és román nyelven, kétnyelvű feliratozással lesz látható Presgurvic Rómeó és Júlia című musicalje Kerényi Miklós Gábor rendezésében.

A fesztivál nyitókoncertje igazi szenzációul szolgál a klasszikus zene rajongóinak: az 1956-os emigránsokból alakult világhírű zenekar, a Philharmonia Hungarica tíz év szünet után koncertezik ismét Vásáry Tamás vezényletével. Az izraeli marimbaművész, Asaf Roth Palya Beával lép fel, de saját zenekarával, a The Biting Sheep-pel is bemutatkozik. A virtuóz hegedűművész, Roby Lakatos gyerekkori barátaival ad közös koncertet. A romániai Bartha József, a szlovákiai Farkas Roland és a vajdasági Szombathy Bálint kurátorok a NO Pass című csoportos kiállításra hívtak meg határon túli képzőművészeket.

Végül a Biennálé néhány vajdasági fellépőjét sorolnánk fel: október 25-én a Munkás Szent József katolikus templomban a Nagybecskereki Emmanuel Kórus koncertezik. 26-án a Bakos–Verebes zenei konzorcium Folyók fölött címet viselő hangversenye lesz hallható, egy nappal később pedig a szabadkai Garden Quartet lép fel. Ugyancsak 26-án mutatkozik be a zentai zEtna kiadó. 30-án a Fészek kupolatermében a szabadkai Népszínház Magyar Társulata mutatja be az Adieu Bandi (egy szerelem története) című darabot Mezei Zoltán rendezésében.

A budapesti Fészek Művészklubban tegnap nyílt meg a Fesztiválközpont, ahol a következő két hét folyamán írók, költők, színészek, rendezők, táncművészek, énekesek, zenészek, képzőművészek, filmalkotók találkozhatnak egymással és az érdeklődőkkel.