2024. július 18., csütörtök

Újra megszervezhető az Iskola a természetben

A Nemzeti Oktatási Tanács korábbi összetétele gyakorlatilag megvonta a rekreatív oktatás lehetőségét

A Nemzeti Oktatási Tanács határozata értelmében az alsós tanulók számára ismét megszervezhetik a tanintézmények az Iskola a természetben elnevezésű rekreációs oktatást, vagyis az elsőtől a negyedik osztályig a tanulók idevágó oktatása újra engedélyezett. A tanács korábbi összetétele gyakorlatilag megvonta a rekreatív oktatás lehetőségét, mivel nem volt összhangban a meglevő szabályzatokkal. Žarko Obradović oktatásügyi miniszter kérte ennek a döntésnek a felülbírálását, s a tanács, jelenlegi felállításában helyt adott az effajta iskolai munkának.

– Az Iskola a természetben most már újra a tanterv része az általános iskolák alsó tagozatain, és az oktató-nevelő munka egyenrangú formája a többivel. Ez azt is jelenti, hogy egyforma ellenőrzés alá esik, vagyis a tanítónak a tantervet végre is kell hajtania – nyilatkozta Mirjana Ilić, a Nemzeti Oktatási Tanács tagja.

Az ajánlás persze az, hogy csak abban az esetben szervezhető oktatás a természetben, ha azt a szülők kétharmada támogatja az adott tagozaton. Korábban a tanulók 80 százaléka beleegyezésére volt szükség. A kirándulással egybekötött természetbeli tanítás 7-10 napig tarthat, akik nem tudnak elutazni, azoknak viszont az iskola meg kell, hogy szervezze a tanítást.

Mirjana Ilić szerint jó lenne meghatározni a feltételeket is arra, milyen helyiségekben tartható oktatás, amivel elkerülhető lenne a sűrűn tapasztalható gyakorlat, miszerint a gyerekeket drága szállodákban helyezik el, s ebből kifolyólag sok szülő nem adta áldását a kisgyermekek rendkívüli tanulmányi hetére.