2024. július 18., csütörtök

Az 55. fesztiválra készül a Sterija Játékok

Az intézmény felújítja együttműködését a Szerbiai Rádió és Televízióval

Megkezdte a felkészülést a jövő évi színházi fesztiválra az újvidéki Sterija Játékok, vagyis beindult az új ciklus. Az intézmény igazgatóbizottsága kinevezte a jövő év májusában sorra kerülő 55. játékok szelektorait, akik tegnap sajtótájékoztató keretében vázolták elképzeléseiket. Ana Tasić teatrológus, a Politika napilap színikritikusa válogat a hazai szerzők művei alapján készült előadások közül, Aleksandra Glovacki drámaíró és a Večernje novosti kritikusa a külföldi szerzők művei alapján készült hazai előadások között szelektál, Nikola Zavišić pedig a Drugovi (Barátok) elnevezésű nemzetközi program szelektora lesz. Ivan M. Lalić, a játékok igazgatója szerint kevesebb pénz fog rendelkezésre állni a következő rendezvényre, ám ez nem jelenti okvetlenül azt, hogy az 55. fesztivál kevesebb értéket mutat fel, mint az egyelőre felülmúlhatatlannak tűnő idei, 54. fesztivál, amikor 37 előadást játszottak a Sterija keretében, zömmel felejthetetlen előadásokat.

Megállapításával egyetértettek a szelektorok is, közülük Glovacki annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ínséges időkben még talán érdekfeszítőbb, változatosabb repertoárral rukkolhat elő a Sterija, mint a korábbi években.

A nemzetközi program összeállítása különösen az anyagiak függvényében alakul, hiszen sok pénzbe kerül a színházi truppok utaztatása. Zavišić szelektor mégis reméli, hogy a világ, vagy legalábbis Európa helyett a régió (ami alatt a környező országokat és a Balkán-félszigetet érti) idei színházi „bummjait” be tudja hozni a fesztiválra.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Sterija felújítja együttműködését a Szerbiai Rádió és Televízióval. Ennek keretében november 8-án, vasárnap a közszolgálati állami tévécsatorna bemutatja az 54. Sterija Játékokon színre vitt Lear királyt Rade Šerbedžija főszereplésével, melyet a televízió 15 kamerával a Péterváradi várban rögzített. Ez csak bevezetője lesz az együttműködésnek, ami hosszú idő után a tévéauditóriumnak lehetővé teszi színpadi élményét a képernyőn. A kilencvenes évek elejéig ugyanis a közszolgálati tévéállomások rendszeresen sugároztak színházi előadásokat, ez a gyakorlat azonban immár húsz éve megszakadt, Lalić reményei szerint azonban talán újraéleszthető.