2024. július 18., csütörtök

A világ előrehalad, ugye?

TÉVÉJEGYET

Már jó ideje látom, hogy egyre lejjebb kerül a tévéfüggő nézők átlagos életkora. Néhány éve még megdöbbentem, amikor ismerősöm nyolcéves fia a Mónika show-t nevezte meg kedvenc műsorának, amelyben akkoriban csak úgy nyüzsögtek a feleségverő férjek, gyermeküket eldobó anyák, trágárul ordítozó fogatlan asszonyságok, transzvesztita fiú prostituáltak. Aztán kiderült, hogy nem egyedi eset, ellenkezőleg sok kicsiny üli végig a különféle show-kat, sorozatokat, szinte teljes korosztályok ebből a műsorból okosodnak. Hogy mi lesz belőlük…?

Azután egyszer csak szolidabb lett a műsor, alighanem az ORTT intelmei hatására. Néhány ORTT-intelem hiányzik a szerbiai tévézés egéről is, amire most minden esélyünk megvan, mert az itteni ORTT, a Szerbiai Műsorszórási Ügynökség is végre hangját készül hallatni. Ugyanis, ha bátortalanul is, de berendelte a Pink TV Az igazság pillanata műsorának szerkesztőit október 7-ei adásuk miatt (a magyar kereskedelmi televíziózásban ugyanez a kegyetlen, durva műsor Az igazság ára címen híresült el). A szóban forgó műsorban ugyanis olyan tartalmakat tálaltak a nagyérdeműnek, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. Szerintem korábban kellett volna reagálni, nem kellett volna megvárni, hogy ez a bizonyos biztosíték kirepüljön a helyéről. De, hogy mégis, ahhoz szükség volt arra, hogy egy középkorú nő jó kis pénz ellenében ország-világ előtt elmesélje gyermekkori szexuális zaklatásainak történetét, amit apjától szenvedett el. Fájó, kellemetlen sebek tárultak hát a néző elé, aki feltehetőleg mégsem számított arra, hogy a műsorvezető rákérdezett: vajon orgazmust megélt-e miközben az apja erőszakolta.

Nos, hát ez a kérdés sokkolta a nézőket, olyannyira, hogy végre a műsorszórási ügynökség is reagálni kényszerült. Nem tudni, persze, mi lesz az eredmény, tény azonban, hogy a rózsaszín televízió – a világ sok más menő kereskedelmi tévécsatornájához hasonlóan –, gátlástalanul szennyezi a környezetet. Ráadásul, mint megállapítottuk már, rémisztően alacsony átlagéletkorú nézők világát.

Az egész világon keresi a gyerekek és kamaszok kegyeit a kereskedelem, a média és a szórakoztatóipar. Persze, hiszen ők a legjobb fogyasztók. A szülők többsége utoljára a gyerekétől tagad meg valamit. A divat is infantilizálódott. Negyvenes családanyák, pocakos urak hordják boldogan a gyerekeik stílusában készült holmit, bármily nevetségesen is festenek benne. És hát a divatbemutatók kifutóin is 14 éves, gyakran még ki sem fejlett gyereklányok viszik sikerre a ruhaterveket. A könnyűzenei koncertek közönsége is egyre fiatalabb, alsó tagozatosok őrjöngenek tizenéves sztárocskákért, akik még beszélni sem tanultak meg. Elmondanak-elmutogatnak valami közhelyes bölcseletet, a közönség pedig tombol elragadtatásában. Hisz még valaki abban, hogy a világ előrehalad?