2024. július 18., csütörtök

Az ingyenes tankönyv is pénzbe kerül

A vajdaság i diákok tankönyvszükségletének felét a tartomány pénzeli – Stratégiai megállapodás a TVT és a köztársasági oktatásügyi minisztérium között
(Illusztráció)Az idén indított projektum keretében a 2009/10-es tanévben ingyenes tankönyvben részesültek az első osztályba induló általános iskolai tanulók, jövőre már a másodikosok is, azaz két generáció kapja az államtól az ingyenes tankönyveket, azután majd három nemzedék, és így tovább, míg végül elérjük azt, hogy minden általános iskolai tanuló ingyen kapja a tankönyvét az elsőtől a nyolcadik osztályig, nyilatkozta az oktatásügyi miniszter az aláírást követően. Mint mondta, ezzel eleget tesz az ország alkotmányos kötelezettségének az ingyenes oktatásra való jogot illetően, szociális tekintetben lényegesen javít a családok anyagi helyzetén, és még könnyít is az iskolatáskán.
Stratégiai megállapodást írt alá dr. Bojan Pajtić, a TVT elnöke és dr. Žarko Obradović köztársasági oktatásügyi miniszter tegnap a Tartományi Végrehajtó Tanács épületében az általános iskolásoknak kiosztott ingyenes tankönyvek jövőbeni pénzeléséről.

A ingyen tankönyv-projektum ötletadója dr. Dragoljub Mićunović, elképzelését az oktatási minisztérium mellett anyagi értelemben is hathatósan támogatta a belgrádi polgármester, és a TVT is, mondta a miniszter.

Bojan Pajtić kormányfő a közel 15 hónapos együttműködést követő megállapodás aláírása után fontosnak tartotta elmondani, hogy már idén Vajdaságban 16 900 elsős kisdiák kapott ingyen tankönyvet, az elképzelések szerint azonban a jövőben évente egyre több és több könyvet osztanak majd ki, így stratégiai partnerségre van szükség. A vajdasági gyerekek tankönyvszükségletének felét ugyanis a tartomány fogja pénzelni mintegy 30 millió dinár értékben.