2024. július 17., szerda

„Engedelmet kérünk most a mulattatásra”

A magyar fővárosban bemutatták a Tanyaszínház harminc évadát felölelő kötetet

Budapesti tudósítónktól

Mottó:
„Engedelmet térünk most a mulattatásra,
Dallal, tánccal, játékkal az előadásra.
Értő szemmel nézzétek e víz komédiát,
Lássátok az erdőt is és ne csak egy-egy fát”

A második Biennále keretében, az Égtájak Iroda szervezésében afféle „Kanizsa-nap” volt a vasárnap a budapesti Bárka Színházban: a magyarkanizsai Nagy József Regionális Kreatív Műhely nagy érdeklődés mellett tartotta meg a 100 tű hossza című előadását, ezt megelőzően pedig a fővárosiak megismerkedhettek a Tanyaszínház 1978–2008. – A harminc évad története című kötettel.

A Tanyaszínház krónikájának bemutatásán részt vett a magyarkanizsai születésű, Londonban élő szerző, Czérna Ágnes, Gerold László, a kötet egyik recenzense, Bordás Győző, a könyv szerkesztője, a Fórum Könyvkiadó munkatársa, valamint Sirató Ildikó színháztörténész.

Minden színháztörténet, ami este 10 után kezdődik” – emlékeztetett Sirató Ildikó, aki hangsúlyozta: érdemes egy-egy élő, működő színház történetét megírni oly módon, hogy a szerző a saját élményeit, emlékeit is belefoglalja. „Egy ilyen krónika, ilyen história minden fejezetében, a krónikás résszel, a kritikai fogadtatással, a színházzal kapcsolatos élményekkel egyetemben, nagyon izgalmas. Ez a könyv azoknak szól, akik tudják, hogy mi az a Tanyaszínház, és azoknak, akik még nem tudják” – tette hozzá Sirató.

Gerold László a Tanyaszínház kezdeteiről, történetéről, jelentőségéről mesélt a budapesti közönségnek. „A Tanyaszínház intézménnyé vált. Igaz, alkalmi intézménnyé, hiszen mindig egy nyáron át táncol, de évente jelentkezik, állandósága van” – emelte ki. A kötetről szólva hangsúlyozta: Czérna Ágnes kötete „részben krónika, részben több is annál, hiszen személyes élményeit, meglátásait is beleszövi” a szerző.

Bordás Győző a Tanyaszínház születésének pillanatait idézte fel, méltatta annak a kis falvak kulturális életében betöltött szerepét. „Mindannyiunknak vannak a Tanyaszínházhoz kapcsolódó élményei. Ezért volt számunkra érdekes tavaly, amikor a Forum Könyvkiadó pályázatot hirdetett a 35 év alatti szerzők számára, hogy kaptunk egy, a Tanyaszínház történetét feldolgozó munkát. Ágnes nyert ezen a pályázaton. A kötet rendkívüli: több mint 300 lábjegyzete van, dokumentált, igen alapos munka. Nem kellett rajta sokat dolgozni szerkesztőként, hiszen aprólékos, pontos adatokat tartalmaz. Amit az anyaországi és a vajdasági magyar sajtóban fellelt Czérna Ágnes a Tanyaszínházról, az mind megtalálható ebben a kötetben” – méltatta a szerkesztő. Bordás Győző elmondása szerint az egyetlen komolyabb szerkesztői feladatot az jelentette számára, hogy minél gazdagabban illusztrálja a kötetet: 130 fotó tanúskodik a 30 előadásról, a színészek próbáiról, ráadásként pedig életképek vidámítják a lapokat.

A szerző a közönségnek arról mesélt, hogyan került kapcsolatba még középiskolásként a Tanyaszínházzal, hogyan járta narancssárga biciklijével a falvakat Orwell Állatfarmjának kiscsikójaként a társulattal. A budapesti közönségnek ízelítőként el is énekelte a Tanyaszínház közönségcsalogatójának néhány sorát.