2024. július 18., csütörtök

Még mindig mesterkvóta nélkül

ÚJVIDÉKI EGYETEM

A hét folyamán ülésezett az Újvidéki Egyetem szenátusa, napirendjén az igazán égető kérdéssel: mennyi fiatal hallgató folytathatja mesterfokozatú tanulmányait a költségvetés terhére, illetve mennyien saját költségükre. Az egyetem 1369 hallgató tanulmányainak a finanszírozását kérte, ezt a keretet a Tartományi Oktatásügyi Titkárság júliusban elfogadta, így ugyanezzel a kerettel fordult az egyetem a köztársasági oktatásügyi minisztériumhoz is, mely vagy eleget tesz a kérésnek, vagy nem, de a pénz csak általa biztosítható. Hogy miért a késedelem, nem tudjuk. Tény azonban, hogy a minisztériumnak már válaszolnia kellett volna, hogy a karok, a hallgatók is tisztában legyenek vele: a megkezdett master/mesterfokozatú tanulmányaikat kinek a terhére folytathatják.

Az Újvidéki Egyetem szenátusi ülésén némi bátorító hír is elhangzott, miszerint a minisztérium javasolni fogja, hogy az egyetemek által javasolt keret 90 százalékát a költségvetésből pénzeljék, a további 10 százalékot pedig vállalják magukra a karok. Ez a kvóta kizárólag a 2009/10-es tanévben a mestertanulmányok első évére jelentkező hallgatókra vonatkozik. Nagy kérdés, hogy mi lesz azokkal a hallgatókkal, akik idén már a bolognai rendszer szerinti mesterképzés 2. évét kezdték meg, a szenátus szerint a minisztériumnak ezekre a hallgatókra is gondolnia kellene.

Tekintettel arra, hogy az idő sürget, még a jövő héten, azaz október utolsó napjáig pályázhatnak a hallgatók az egyetemista kollégiumi ellátásra, és a minisztériumi ösztöndíjakra, hitelekre, a karok úgy döntöttek, hogy elkészítik a mesterképzésre jelentkezettek listáját, és az első 90 százaléknak bizonylatot adnak ki arról, hogy a költségvetés terhén tanulnak. Így további kedvezményekben is részesülhetnek, mint amilyen az egyetemista étkezde igénybevétele és egyebek.