2024. július 18., csütörtök

Az újvidéki Forum Könyvkiadó a könyvvásáron

Ma Belgrádban, holnap Budapesten mutatkozik be a 75 éves Híd szerkesztősége

Az október 26-ától november elsejéig tartó 54. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásáron ma mutatkozik be az újvidéki Forum Könyvkiadó, és a 75 éves Híd folyóirat. Németh Ferenc , a kiadó igazgató-főszerkesztője elmondta, hogy a kiadó idén is a tartományi jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárság standján állít ki, közszemlére teszi a két vásár között megjelent kiadványait. Tavaly október óta mintegy 25 kötet látott napvilágot a kiadó gondozásában, közöttük Mák Ferenc: A délvidéki magyarság válogatott történeti és honismereti bibliográfiája, Radnóti kétnyelvű kötete, a Strmom stazom című hasonmás kiadás, Balogh István: Zentai ládafia, ifj. Korhecz Tamás Otthonteremtőben a szülőföldön című politológiai tanulmányok, cikkek válogatása, Czérna Ágnes: Tanyaszínház 1978–2008, és más kiadványok.

A kiadó az év végéig újabb kiadványokkal rukkol elő, nyilatkozta az igazgató-főszerkesztő, amivel tartani tudja a korábbi évek produkciós szintjét, még akkor is, ha jóval kisebb támogatásban részesült, mint tavaly. A siker titka az, hogy a kiadó idejekorán, a tavaszi hónapokban társkiadókat keresett, és közös erővel jelentetett meg több kötetet. Enélkül aligha tartaná a korábbi évek szintjét, amikor nem kellett szembenézni a pénzügyi és a gazdasági válság következményeivel, és a kultúrára szánt költségvetési juttatások lényeges csökkentésével, mondta Németh Ferenc.

Ma 13 órakor ezen a közös vajdasági kisebbségi standon mutatja be a jubiláló Híd folyóiratot Faragó Kornélia főszerkesztő és munkatársi gárdája. Az érdeklődők rendelkezésére áll majd Csáky S. Piroska alkalmi kamarakiállítása is.

Holnap, csütörtökön 18 órai kezdettel Budapesten mutatkozik be a Híd szerkesztősége. A kétnyelvű estet Szerbia budapesti nagykövetségén szervezik meg, ahol magyar és szerb íróvendégek lépnek fel.