2024. július 18., csütörtök

A szárkúpon túl

TÉVÉJEGYZET

Egyre rozsdásabb házunk falán a délkelet irányba fordított műholdvevő-tányér, mely nélkül a kilencvenes években nemigen láthattunk volna a szárkúpon túlra. Aranyat ért akkor, most már csak a rozsda eszi. Jöttek a kábelszolgáltatók, majd a Digi TV, így a jókora tányér legtöbb helyen, akárcsak nálunk, már csak az enyészeté. Hogy miért is nem szereltük már le? Mert ott lappang az intő gondolat, hátha jó lesz még.

Talán azoknak az újvidékieknek is most jól jön, akik az SBB kábelszolgáltatón vételezték a felkínált egy-két magyarországi műsort, ugyanis a szolgáltatónak „nem volt kifizetődő a Duna TV-t repertoáron tartani”, minthogy kicsi a célközönség. Ezzel kezdtek a felhők gyülekezni felettünk, majd a héten szinte elborult az ég, mert kiderült, hogy nagy eséllyel további műsoroktól kell megválnunk, közöttük népszerű horvát tévéállomásoktól is. A köztársasági Műsorszórási Tanács ugyanis arra figyelmeztetett, hogy a regulálatlan szerzői jogok miatt több régióbeli (értsd: exyu) tévécsatorna adását kikapcsolhatják a kábelrendszerből, így a szerbiai tévénézők a HRT1, a HRT2, a TV Nova és a horvát RTL, valamint a boszniai BN és OBN televízió, és a montenegrói TV Atlas nélkül maradhatnak. A helyzet nem jó-, vagy rosszindulaton múlik, hanem egyszerűen azon, hogy a szerbiai kábelrendszerben egy egész sor olyan tévécsatorna műsora szerepel, melyek sugárzási jogáért senki sem fizet. Nem túl nehéz megfejteni, hogy miért nem. Azért nem, mert előírás nem létezik rá. Márpedig aki az EU felé igyekszik, annak a szerzői jogokat tiszteletben kell tartania, még akkor is, ha senki sem tiltakozik. Ezt a mulasztást igyekszik most bepótolni a tanács, még akkor is, ha sem a horvátok, sem a bosnyákok, vagy mások nem tiltakoznak. A Danas napilap erről kérdezte a HRT illetékesét, Remmer Jánost, aki azt nyilatkozta, hogy tisztában vannak a szerbiai tévénézők érdekeivel, így szerinte még az előírások meghozatala sem jelenti okvetlenül a sugárzás megszüntetését. A szerbiai Műsorszórási Tanács elnökhelyettese mégis bejelentette, hogy talán már novemberben meghozzák a reguláló előírásokat, aminek előreláthatólag következményei lesznek. Hogy mit fogunk akár már decemberben nézni? A jelekből ítélve a kínálat nem annyira a szomszédok jóakaratán fog múlni, sokkal inkább az itthoni illetékeseken. Úgy tűnik, jól jöhet még az a bizonyos rozsdásodó tányér, már akinek megmaradt...

A Vajdasági Televízió ugyanakkor „csak” változik. A továbbiakban több teret kapnak a nemzeti kisebbségek a számukra fenntartott csatornán, ám mivel nemigen növelhető a szerkesztőségek létszáma, sem a munkájukra fordított pénz, nemes egyszerűséggel több lesz az ismétlés. Persze újítások is lesznek, közöttük egy-két új magyar műsor, de más tévécsatornák átvett, vagy megvásárolt műsorai is.