2024. július 18., csütörtök

A szakszervezet véleményére nem kíváncsi az állam

Minden jel szerint november 16-án tartja meg figyelmeztető sztrájkját a legnépesebb oktatási szakszervezet, a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Uniója

Az újvidéki székhelyű Vajdasági Tanügyi Dolgozók Szakszervezete (SPRV) a bejelentésekhez híven tegnap sajtótájékoztatón közölte, hogy figyelmeztető sztrájkot tart az új oktatási törvény rossz és alkalmazhatatlan tételei miatt, valamint a megfelelő tervek és programok nélküli munkaerő-ésszerűsítés miatt. A tiltakozó sztrájkot a (USPRS) főbizottság november 8-ára, a szerbiai tanügyi dolgozók napjára szerette volna időzíteni, de lévén vasárnap, november 9-ére hirdette meg. Mivel Vajdaság kivételével Szerbiában az új náthalázjárvány miatt az őszi szünet 9-én és 10-én is tart, így a figyelmeztető sztrájk időpontját a bejelentések szerint várhatólag egy héttel elodázzák. Vajdaságban ugyanakkor már túl vagyunk az őszi szüneten, így a szakszervezetiek tegnap még nem tudtak biztosat mondani afelől, hogy mikor tartják meg a figyelmeztető munkabeszüntetést, feltehetőleg azonban az egész ország területén egységesen, 16-án lesz, egészen pontosan ezen a napon az első órát sem a délelőtti, sem a délutáni váltásban nem tartják meg – hangzott el a SPRV tegnap, Újvidéken tartott sajtótájékoztatóján.

Miodrag Protić és Mirko Radeta , a szakszervezet vezetői szerint az oktatást is bekebelezte a politika, az iskola politikai kifutópályává vált, s ennek az új oktatási törvény nagyon kedvez. A szakszervezet tiltakozásának egyik kiváltója tehát az a törvény, melyet augusztus 31-én sebtében, a médiatörvény árnyékában fogadott el a köztársasági képviselőház. Számos hiányossága mellett a törvény alkotmányba ütközően került elfogadásra, állítják a szakszervezetben, ezért jogi eszközökkel meg fogják támadni. A munkahely-ésszerűsítést illetően a szakszervezet nehezményezi, hogy a szakszervezet véleményére nem kíváncsi az államapparátus, pedig az ágazati kollektív szerződés 5. pontja szerint három tényező: az iskolaszék, az iskolaigazgató, és a szakszervezet dönt a munkaerő-felesleg kérdésében. Ehelyett a gyakorlatban a vajdasági és a szerbiai körzetek zömében a szakszervezet teljes mértékben kimarad a döntéshozatalból, a pártok viszont irányító szerepet töltenek be. Ha így folytatjuk, nem fog csökkenni a létszám a tanügyben, szögezte le Protić. – Nem elég, hogy 42 főre duzzasztották a Nemzeti Oktatási Tanács létszámát, hanem megalakítják a Felnőttoktatási Nemzeti Tanácsot is, meg egyéb oktatási intézeteket, melyek hatékonysága nagyon kicsiny, viszont növelik a létszámot. Az iskolákból ugyanakkor kivonják a tanerőt, ki tudja milyen mércék szerint, állapította meg Radeta, leszögezve, hogy ez minden, csak nem ésszerűsítés.