2024. július 18., csütörtök

Tanítási kényszerszünet Szerbiában

Jeges: Ha az egészségügyi szervek szükségesnek tartják, az oktatásügyi titkárság el fogja rendelni a tanítás szüneteltetését Vajdaságban az új náthalázjárvány terjedésének megakadályozása ér

– Az új náthalázjárvány esetleges terjedésének mértékével, és mindenképpen a tartományi egészségügyi titkárság véleménye alapján hozhatunk döntést arról, hogy bevezetjük-e iskoláinkban a kényszerszünetet vagy nem – nyilatkozta lapunknak dr. Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi titkár –, ám egyelőre ilyen fenyegető hírekről nincs szó. A téma terítéken szerepel minden nap, és ha az egészségügyi szervek szükségesnek tartják, az oktatásügyi titkárság el fogja rendelni a tanítás szüneteltetését a betegség terjedésének megakadályozása érdekében. Erről legkorábban ma dönthet a titkárság.

Žarko Obradović oktatási miniszter hétfőn este jelentette be a B92 egyik műsorában, hogy az új náthalázjárvány miatt két nappal meghosszabbítja az őszi szünidőt Szerbiában, ugyanis a vírusnak ennyi a lappangási ideje, azaz az esetleg fertőzött gyerekeken ennyi idő után mutatkoznak meg a betegség jelei. Az őszi szünidő Vajdaság kivételével Szerbiában 5-ére és 6-ára (csütörtök, péntek) esik, de a miniszteri rendelet alapján 9-én és 10-én (hétfőn, kedden) is tart. A vajdasági diákok már visszatértek az iskolapadba az ugyancsak kétnapos őszi szünidőről, melyet a halottak napjához igazodva október 30-án és november 2-án használtak ki.