2024. július 18., csütörtök

Visszapillantás a porzó nyári utakra

Holnap nyílik Temerinben Németh Mátyás retrospektív fotókiállítása

Jó, hogy titokban marad péntekig, mi mindent láthatunk majd Németh Mátyás retrospektív fotókiállításán abból a hatalmas anyagból, amit Vajdaságot járva, hangyaszorgalommal gyűjtögetett évtizedeken át. Merthogy a kíváncsiság sokunkat odaszólít majd a temerini Lukijan Mušicki MTK új, pezsgő életet kínáló képtárába a 19 órai megnyitóra, lapunk egykori, nyugalmazott fotóriporterének kiállítására, hiszen őt Vajdaság-szerte jó szemű fotósként, a táj szerelmeseként jegyzik.

Németh Mátyás a Magyar Szó fotóriportereként fáradhatatlanul járta a terepet, rengeteg anyagot gyűjtött, de nem elégedett meg azzal, hogy lefényképezte a porzó nyári utakat, a végnapjaikat élő tanyákat és faluvégeket sáros utcáikkal. Az sem volt neki elég, hogy ezeket a fényképeket gyűjtőszenvedéllyel dokumentálja az utókor számára, hanem mindezen túl időnként, majd egyre gyakrabban ecsetet ragadott, és lefestette a lencsevégre kapott pillanatokat.

Az utóbbi években festményeiből gyakran állított ki, hol Temerinben, hol Esztergomban, pénteken azonban újra fotóival találkozhatunk. És vele is, ismét gratulálhatunk egy-egy jól „elkapott” pillanatáért. Sőt, köszönthetjük születésnapján is. Mert azt már nem sikerült eltitkolnia, hogy a nagyszabású kiállítás egybeesik hetvenedik születésnapjával. Bár ezt talán nem is állt szándékában titokban tartani, hiszen korábbi találkozásaink alkalmával nyíltan latolgatta: a hetvenedik születésnapját nagyszabású fotókiállítással ünnepli.