2024. július 18., csütörtök

Mir-Jam újra a szerbek között

TÉVÉJEGYZET

Elkészült minden idők egyik legnépszerűbb hazai sorozatának, a Sérült sas nak az utóda. Mindkét sorozat a két háború közötti népszerű szerb író, Milica Jakovljević, művésznevén: Mir-Jam regénye alapján készült Zdravko Šotra rendezésében. Az SZRT november 20-án kezdi vetíteni az új sorozatot, körülbelül egy évvel azután, hogy műsorra tűzte a Sérült sas t.

A könnyű, szerelmes irodalom tévéváltozatának sikerét sokan meglepetten vették tudomásul, az érintettek pedig nem sokat teketóriáztak. A sorozatot sebtében megismételték, 12 nappal az utolsó rész első sugárzása után, ami a maga nemében rekord a szerbiai televíziózásban. Mindez idén januárban történt. Ám nemcsak ez hozott csúcseredményt, hanem a nézettség is: több epizódot nem kevesebb mint 2 millió 750 ezer néző követett, a sorozatszínészek egycsapásra az ország hírességei közé verekedték fel magukat, a Mir-Jam-regények a legkapósabbakká váltak, a sorozat valóságos társadalmi jelenséggé vált. Pedig csak szerelemmel és romantikával foglalkozik, olyan recept alapján készült, melyet a hollywoodi filmipar rég alaposan kiaknázott, majd legutóbb a spanyol és a dél-amerikai filmipar profitált belőle. Az évtizedeken át irodalmi giccsként sarokba hajított Mir-Jam a képernyőn tehát nem okozott csalódást a sorozat készítőinek, sőt valamennyien hihetetlen meglepetésüknek adtak hangot a siker láttán, hiszen nézők tízezrei kérték telefonon vagy villámpostán a filmsorozat ismételt műsorra tűzését.

Ezek után nem csoda, hogy az SZRT újfent Mir-Jamhoz nyúlt, és november 20-tól péntekenként főműsoridőben már sugározza is új sorozatát: a Greh njene majke, azaz Az anyja bűne című új produktumát. A rendező ugyancsakŠotra, akinek vezetésével 88 nap alatt forgatták a 18 részes sorozatot, többek között Karlócán, Palicson, valamint szerémségi és bácskai falvakban. Állítólag ez már egy „hegyezettebb történet“, keverednek benne a thriller és a melodráma elemei, jóval nagyobb színészgárdát mozgattak meg, mint a Sérült sasban, a közel száz színész között pedig sok a debütáns.

A sorozat népszerűségének titka egészen biztosan a mindennapi életünkből kimaradó romantikában, érzésekben, az otthon melegében, a családi értékek előtérbe kerülésében keresendő, mindabban, ami a siker- és pénzorientált világból hiányzik. Végül is, abszolút kipróbált receptről van szó, amivel az SZRT csak most él közvetlenül. A sorozatban végre senki sem káromkodik, nem beszél csúnyán, ellenkezőleg, szabályos szerb nyelv hallható. Nincs mai értelemben vett filmbeli erőszak, hanem kiszámítható nyugalom, tetszetős kosztümök, egy sorozat, melyben még a nők is tisztességes ruhákban járnak. Feltehetően az új sorozat is hasonló értékeket igyekszik majd közvetíteni, azzal a többlettel, amivel már a másik Mir-Jam-feldolgozásnál találkoztunk: felvillantja a két világháború közötti polgári Szerbia világát, amiről maguk a szerbek is keveset tudnak.

Úgy tűnik, semmi akadálya Mir-Jam szerelmes kisregényei további térhódításának az SZRT-n, és a szerbek körében. De hogy miből készítik e meglehetősen drága sorozatot, amilyenre a Vajdasági Rádió és Televízió még csak gondolni sem mer? Szerb nyelven sem, nemhogy a kisebbségek nyelvén? Nagyon egyszerű a válasz: pénzből, ami arrafelé jobban terem, mint erre.