2024. július 18., csütörtök

Vágy és valóság ritka találkozása

Az évad második bemutatójaként Molnár Ferenc Az üvegcipő című darabját láthatjuk az Újvidéki Színházban

Bemutató lesz ma, szombaton az Újvidéki Színházban: a vágy és a valóság ritka találkozása két és fél órában és három felvonásban. Benne lesz az álmok komédiája, az álmok tragédiája, s az álmok megváltó szépsége is, ugyanis a nagy klasszikus, Molnár Ferenc kivételesen költői, érzékeny darabjára, Az üvegcipőre esett a választás. A közönség megismerkedhet Szabó Irmának, a kilencszázhúszas évek józsefvárosi Hamupipőkéjének életével, aki ugyan nem bújik üvegcipellőbe soha, de ettől még a jóság, a tisztaság, a romlatlanság megtestesítője marad. Bolondos kis lelkében felragyog a tűz, és három felvonáson át lángol Sipos Lajosért, a szegény, megfáradt bútorrajzolóért. Találkozhatunk Adéllal, a harmincas éveinek közepét taposó, számító hajadonnal és udvarlójával, valamint a múlt század húszas éveinek más jellemző figuráival, és a happy end sem marad el.

Az előadás próbái október elején kezdődtek, szinte az egész társulatnak jutott szerep, a főbb figurákat Giricz Attila (Sipos), Jankovics Andrea (Adél), Crnkovity Gabriella (Irma), Császár Pál (Sirmer Zoltán), valamint Banka Lívia, Magyar Attila, Buza Ákos, Figura Terézia alakítja. A rendező Radoslav Milenković, a dramaturg pedig Horváth Barbara.

Valódi csemege ez a darab, vallották a színészek a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón, tele van líraisággal és érzelmekkel, melyek egyre inkább kimaradnak életünkből. Hogy miért épp Molnár, és miért épp Az üvegcipő? Horváth Barbara, az előadás dramaturgja szerint azért, „mert ez a rendező kedvenc darabja a magyar drámairodalomból”, de azért is, mert Az üvegcipő mindenki számára egy kincs: a színészek örömmel dolgoznak rajta, és a közönség is így szokta fogadni. Crnkovity Gabriella, a frissen végzett színésznő nagy lehetőséget kapott az előadásban, Irmát alakítja, a 19 éves szerelmes és romlatlan cselédlányt. Mint mondta, ez egy gyönyörű szerep, kiváló lehetőség számára – Irma lelke gyermekien tiszta. Talán mindannyiunkban él ez a gyermek, aki vagy nagyon szeret, vagy nagyon nem, bárhogy is, azt megmutatja. Irma ezenkívül szerelmes, megtalálta a saját „pilótáját”, ideálját, az életét adná érte. Jankovics Andrea az író zsenialitását domborította ki, aki a nehéz és terjedelmes szöveg ellenére hihetetlen módon magával ragadja és vezeti a színészt. Giricz Attila ugyancsak elsőízben játszik Molnár-darabban. Mint kifejtette, első benyomása az volt, hogy könnyű dolga lesz, de idővel rá kellett jönnie, hogy ez csöppet sincs így.

– Az előadás elsősorban a szerelemről szól – nyilatkozta az Újvidéki Színház vissza-visszatérő vendége, a magyarul is jól beszélő Radoslav Milenković rendező. – Arról, hogy mire képes a szerelem. A darab megírása óta több mint 80 év telt el, de ma is vannak külvárosok, csak időközben az emberi kapcsolatok ellaposodtak, viszont az alapvető érzelmek megmaradtak. Az üvegcipő egy legendás író zseniális darabja, halhatatlan jellemekkel, szereplőkkel. Irma, Sipos, Adél és a többiek a két világháború közötti Magyarország egyfajta ikonjai – magyarázta a rendező.

Az évad második bemutatója ma, szombaton 19 órakor kezdődik az Újvidéki Színházban.