2024. július 18., csütörtök

Bencsik Orsolya: Kékítőt old az én vizében

Könyvújdonságok

A Forum Könyvkiadó Gemma sorozata negyvenedik köteteként látott napvilágot a fiatal topolyai szerző, Bencsik Orsolya első kötete. A többnyire lírai hangvételű, a vers és az esszé mezsgyéjén született szövegeket tartalmazó kötettel Bencsik Orsolya kiérdemelte a Sinkó Ervin Irodalmi Díjat, amit októberben vett át a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék 50. évfordulóján. A méltatás szerint a kötetre jellemző a tudatos kötetkompozíció, az irodalmi hagyomány és kulturális diskurzus erőteljes megszólítása, az én hangsúlyozása, a mikroközösségben, a családban létrejövő helyzetek tematizálása, a műfaji átjárhatóság, a rácsodálkozásra való érzékenység és a női beszédmód, amelyek azt is tükrözik, hogy filozófia és magyar szakos hallgató írta. A kötetet Dodony Anikó, az Újvidéki Képzőművészeti Akadémia hallgatója illusztrálta. A kötet ára 400 dinár.

Herceg János: Tó mellett város

A száz éve született Herceg János emlékére idén az újvidéki Forum Könyvkiadó két kötetet jelentett meg. A Tó mellett város első regénye, melynek hasonmását vehetjük kézbe. A regény 1937-ben jelent meg először a budapesti Dante kiadónál, itthoni újrakiadására mindeddig nem került sor. Most Hász-Fehér Katalin docens elemző utószavával jelent meg, kiegészítve a hercegi regénysorozatot, illetve betekintést nyújtva az író fiatalkori munkáiba. Mint megállapítja: „Herceg regényéből a belső tér az, ami számunkra fennmaradt, a mindenkori provincia színei és hangulata, a vidéki kisváros máig érvényes rajza, hiedelmeivel, mondáival, szóbeszédeivel, szerelmi históriáival”. A kötet 400 dinárba kerül.

Sárközi Ferenc: A múltból merítettem I.

Sárközi Ferenc (1929–1999) bácsfeketehegyi helytörténész majd fél évszázadon keresztül kutatta szülőfalujának szellemi és anyagi múltját, amelynek csak egy részét publikálta. Gyűjtésének zöme máig kéziratos hagyatékként maradt fenn. Ezeket rendezte és bocsájtotta a Forum Könyvkiadó rendelkezésére a helytörténész lánya, az ugyancsak néprajzzal is foglalkozó Sárközi Otília, s adta közre – számos dokumentum és gazdag fényképanyag kíséretében – egy három-négy részes sorozat első részeként, köteteként. A múltból merítettem című kötete elsősorban a bácsfeketehegyi iskola, óvoda, egészségügy, művelődési élet, sport területére terjed ki, de figyelmét nem kerüli el a népi hagyaték, a betyárvilág, vagy a gyermeki játékok témaköre sem. A kötet ára 600 dinár.

Podolszki József: Forró vonal

A Forum Könyvkiadó folytatva Podolszki József (1946–1986) válogatott írásainak megjelentetését e kötetben a publicista-írót szólaltatja meg, aki 1968 és 1983 között a Képes Ifjúság, majd ezt követően három évig a 7 Nap riportere volt. A Képes Ifjúság anyagából Tóth Lívia, a 7 Nap riportjaiból viszont Dudás Károly válogatott a kötet számára. Mint a kötet címe is utal rá, a szerző sohasem menekült a „forró” témáktól, s ez még akkor is egyértelmű, ha több évtizedes távolságból szemléljük az újra közkinccsé tett anyagokat.

A bácsfeketehegyi Podolszki-napok szervezői három éve döntötték el, hogy a Forum kiadóval közösen megjelentetik az író, költő válogatott írásait. Versei és novellái zömmel életében megjelentek, de tanulmányai és publicisztikája nem. A kiadó 2007-ben Törpedél címmel a hagyatékában maradt gyermekverseit adta ki, a múlt évben pedig az Új Symposionban közölt tanulmányaiból készült válogatást jelentetett meg Vidékiesség – európaiság címmel. Ezúttal viszont publicisztikája került sorra, a Forró vonal ára 450 dinár.