2024. július 18., csütörtök

Írásszenvedélyek, irodalmi kultúrák

Rendhagyó előadások a Magyar Tanszéken

Igazán rendhagyónak bizonyult tegnap dr. Orbán Jolán és dr. Boros János, a Pécsi Tudományegyetem rendhagyó tanárainak órája az újvidéki Magyar Tanszéken. Az előadások témája/címe: Írásszenvedélyek – Mallarmé, Derrida, Hantai, továbbá Az irodalmi kultúra felé – Richard Rorty kulturális politikája talán riasztóan hat első hallásra, ám a lendületes, tartalmas előadások magukkal ragadták a hallgatóságot, közöttük diákokat, tanárokat egyaránt. Szemlélőként legalábbis így tűnt. A csíkszeredai Orbán Jolán szavai szerint azonban az effajta ritka találkozás az előadónak is éppen annyira élmény, mint a hallgatóságnak.

– Én nagyon szeretem a hallgatóimat Pécsett is, de Szabadkán vagy Újvidéken is, ahol már többször voltam. Lelkesedéssel és kíváncsian várom, hogy a hallgatók mire fogékonyak, mit szeretnének hallani. Pozitívum az is, hogy a kapcsolat egy-egy ilyen találkozó által megteremtődik, az előadás után e-mail útján tartjuk a kapcsolatot. Örömömre szolgál, hogy a vajdaságiakkal is egyre intenzívebb a szakmai együttműködés, mert ezáltal valamiféle intellektuális és baráti kapcsolatba is kerülünk egymással – mondta.

Dr. Láncz Irén tanszékvezető szerint a rendhagyó órákkal az a célja az intézménynek, hogy a hallgatók külföldi, neves tanárokkal is találkozhassanak, ne csak olvassák őket. A tanszék reméli, hogy egy-egy ilyen csodálatos előadás után a hallgatók nagyobb kedvvel és értéssel veszik elő az előadók írásait. A tanszék a Szekeres Alapítvány támogatásának köszönhetően szervezhette meg a rendhagyó órákat, melyekből ebben a kalendáriumi évben nem lesz több, viszont máris készülnek a nyári szemeszterre vonatkozó tervek.