2024. július 18., csütörtök

Tari István: Betakarják az eget

Könyvújdonságok

Kivételesen látványos, pazar Tari István költő legújabb kötete, a Betakarják az eget című, verseket, képverseket, grafikákat tartalmazó kiadványa. Mint az alcím is jelzi, „vegyes” műfajú könyvről van szó, mely tükrözi a szerző eddigi törekvéseit: a zárt versformát, de ezen belül a politikai és a társadalombíráló üzeneteket, a pacifizmust és a szociografikus megközelítést egyaránt. És mindezt képi világa is megeleveníti, minthogy a kötetet maga a szerző illusztrálta. Az öt fejezetre osztott könyvet az újvidéki Forum Könyvkiadó adta közre, ára 500 dinár.

Virág Gábor: Kishegyes iskolatörténete

A vajdasági helytörténeti kiadványok sorát gazdagítja a Forum Könyvkiadó egyik újabb kiadványa, Virág Gábor új kötete, melyben Kishegyes iskolájának történetét dolgozza fel. A monográfia témájának komoly irodalma van már a topolyai iskolák történetétől kezdődően, a vajdasági magyarok történetén át egészen Kishegyes helytörténeti feldolgozásáig, mindezekben azonban „csak” érintették a helység iskolájának történetét. Átfogó és alapos iskolatörténet kerül most az olvasó kezébe Virág Gábornak köszönhetően, aki kétségkívül a téma legjobb ismerője. A könyv ára 450 dinár.

Vasagyi Mária: Pokolkerék

Újra egy regény a Forum Könyvkiadó kötetei között! Vasagyi Mária kisregénye, a Pokolkerék valójában csatornaregény, és a XVIII. század utolsó éveibe kalauzol bennünket, a Ferenc-csatorna építésének színhelyére, idejébe, és a kor nyelvezetébe is. Éppen ezért a szerző szótárt is gyártott regénye mellé, mert nélküle ma már nehezen volna érthető a szöveg. A kötet borítója is az egykori csatornát idézi – Kiss József csatornaépítő rajza –, ami egyfajta vizuális bevezető, visszaviszi olvasóit a regény cselekményének korába. A regény főhőse ugyanis egy francia-magyar származású budai nemes, aki a jakobinus mozgalom részvevőjeként és elítéltjeként kerül a csatornaásó rabok közé. A regény nem a képzelet szüleménye, a szerző Lothár szépapája irodalmi szárnypróbálgatásain és annak fennmaradt darabkáin alapszik. Érdekfeszítő történet és olvasmány mindenképp. Ára 400 dinár.

Nebojša Stanojev: Aracs

A Vajdasági Múzeum 2004-ben megjelent történeti monográfiájának magyar nyelvű fordítása az újvidéki Forum Könyvkiadó idei könyvtermésének kimagasló darabja. Az Aracs templomok, temető, monostor című kötet szerzője, Nebojša Stanojev feldolgozta térségünk legrégebbi, máig fennmaradt templomromának történetét. A szakmai, de laikus közönséghez egyaránt szóló kötetet Valkay Zoltán fordította.

A szerző tudományos módszerrel vizsgálja a XII. századi temetkezési helyek feltárását, majd a bazilika építését és a szent hely kialakulását. Gyakorló régészként, de az antropológus, az archeológus és az építész szemével bizonyítja és támasztja alá állításait. A ritka értékű vajdasági műemléken alapos ásatást és régészeti lelőhelyi munkát sohasem végeztek, szerény ásatások ugyan voltak 1946-ban, és konzervátori-restauráló munkálatok 1970 és 1978 között. A templomrom környékének rendben tartását a törökbecseiek végzik, ezenkívül azonban lényeges műemlékvédelmi tevékenység nincs. Erre a sajnálatos tényre is felhívja a figyelmet az A4-es formátumú, gazdagon illusztrált kötet, melynek ára 1000 dinár.

Tó mellett város

A száz éve született Herceg János emlékére idén az újvidéki Forum Könyvkiadó két kötetet jelentett meg. A Tó mellett város első regénye, melynek hasonmását vehetjük kézbe. A regény 1937-ben jelent meg először a budapesti Dante kiadónál, itthoni újrakiadására mindeddig nem került sor. Most Hász-Fehér Katalin docens elemző utószavával jelent meg, kiegészítve a hercegi regénysorozatot, illetve betekintést nyújtva az író fiatalkori munkáiba. Mint megállapítja: „Herceg regényéből a belső tér az, ami számunkra fennmaradt, a mindenkori provincia színei és hangulata, a vidéki kisváros máig érvényes rajza, hiedelmeivel, mondáival, szóbeszédeivel, szerelmi históriáival”. A kötet 400 dinárba kerül.

A Gerard írójáról

A vajdasági magyar irodalom rendkívüli alakja, Herceg János születésének századik évfordulója alkalmából a Forum Könyvkiadó felkérte a Herceg János életművét jól ismerő szakembereket: irodalomtörténészeket, kritikusokat, hogy olvassák újra és mai szemmel értékeljék regényeit, novella- és esszéköteteit, gazdag publicisztikáját, az írókat pedig arra, hogy írói-emberi alakját elevenítsék föl egy kötet erejéig.Az újraolvasóknak több mint harminc kötet állt rendelkezésére, hogy A Gerard írójáról című kötetben felvillantsák Herceg János szellemi kisugárzását, emberi alakját. A „Herceg-látások” újabb aspektusai mutatkoztak meg, gazdagítva az életműről és az emberi alakról alkotott képünket. Közreműködtek: Toldi Éva, Gerold László, Franyó Zsuzsanna, Utasi Csaba, Pomogáts Béla, Bányai János, Szabó Szilvia, Bence Erika, Káich Katalin, Hózsa Éva, Fekete J. József, Pastyik László, Silling István, Dudás Károly, Csorba Béla, Gobby Fehér Gyula, Lovas Ildikó, Németh István, Balogh István, Mérey Katalin, Aaron Blumm és Kartag Nándor. A közel 180 oldalas kötet ára 500 dinár.