2024. július 18., csütörtök

Havi 450 eurós ösztöndíj

Német tanulmányi támogatás szerbiai egyetemistáknak

A német szövetségi parlament, a Bundestag, továbbá a berlini Alexander von Humboldt- és a Műszaki Egyetem küldöttsége kedden Újvidéken járt, ahol a Műszaki Tudományok Karán mutatták be nemzetközi ösztöndíj odaítéléséről szóló felhívásukat, mely parlamenti gyakorlati képzésre vonatkozik. Németország és néhány felsőoktatási intézménye több mint húsz éve segítik más országok egyetemi hallgatóit, Szerbiát 2004-ben vették a listájára.

A program fiatal, jól képzett és politikailag elkötelezett, egyetemi végzettségű személyeknek kínál lehetőséget arra, hogy közvetlenül megismerkedjenek a német parlamentáris rendszer működésével az egykori Szovjetunió, a valamikori Jugoszlávia, továbbá Magyaroszág, Albánia és Amerika területéről.

Mint azt dr. Johann Köppel, a német küldöttség tagja hangsúlyozta, a program lehetőséget nyújt az egyetemistáknak, hogy tanulmányaik végén gyakorlaton vegyenek részt a Bundestagban. Lehetőség mutatkozik arra is, hogy a németországi tartózkodás során az ösztöndíjasok különféle tanfolyamra járjanak a berlini egyetemen – mondta dr. Köppel.

A program 2010. március 1-jétől július 31-jéig tart, az ösztöndíj összege pedig 450 euró havonta, ami mellett biztosítják az ingyenes ellátást és fedezik a biztosítás költségeit.

Eddig a Bundestag kínálta lehetőségnek köszönhetően 24 szerbiai fiatal ismerkedett meg a német parlamenttel, és a fejlett ország berendezésével. Pályázhatnak mindazok a szerbiai állampolgárok, akik befejezték az egyetemi tanulmányaikat, jól beszélnek németül, és 30 évnél fiatalabbak. A pályázati kérvényeket a belgrádi német nagykövetségen kell átadni. Amennyiben az egyetemista abszolvens a kérvény átadása pillanatában, diplomáját utólag, az idei év utolsó munkanapjáig átadhatja.