2024. július 18., csütörtök

A szerb nép szellemi értékeinek megújítása

Megfiatalodott az újvidéki Matica srpska épülete

Százhúsz nap alatt 2300 négyzetméternyi felületen tetőcserét, 16 iroda felújítását, 45 ablakcserét, 1500 négyzetméter homlokzat felújítását, és teljesen új tűzvédelmi rendszer kialakítását végezték el többek között az újvidéki Matica srpska épületén. A munkálatok befejeztével tegnap ünnepélyesen átadták rendeltetésének a felújított épületet. Az egybegyűlteket Čedomir Popov akadémikus, az intézmény elnöke üdvözölte, miközben megköszönte a Tartományi Végrehajtó Tanács anyagi támogatását, a kivitelező igyekezetét, akik nélkül, még ha kis késéssel is, nem készültek volna el a rekonstrukciós munkálatokkal a Marija Tandrafil Alapból csaknem kilenc évtizeddel ezelőtt létesített épületben. Utoljára 1976-ban végeztek el nagyobb felújítást a város szívében levő épületen, mely otthont ad a ház mintegy 2000 munkatársának, akik több tíz projektumon hét tudományos szakosztályban dolgoznak.

Emellett a szerb kultúra és tudomány vonatkozásában közel tíz fontos szakfolyóiratot adnak ki, a könyvtári részben mintegy 3,5 millió kötetet őriznek, képtárában pedig három évszázad legjelentősebb szerb művészeinek alkotásait mutatják be.

A munkálatok összértéke 42 millió dinárra rúgott, mondta dr. Dušan Nikolić, az intézmény főtitkára a rendezvényen. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az idén 100 éves budapesti Thökölyanum, a magyarországi szerbek jelentős szellemi intézménye felújítását, bővítését ugyancsak a TVT finanszírozta. Mint hangsúlyozta, ez nem véletlen, hanem a szerb nép szellemi értékeinek megújítása.

Az egybegyűlteket dr. Dragoslav Petrović tartományi tudományügyi titkár és dr. Slavko Gordić egyetemi tanár is üdvözölte, majd gazdag művelődési program következett, csupán dr. Bojan Pajtić tartományi kormányfő maradt távol, aki nem tudott Szentfülöpről (Bački Gračac) az ünnepségre érkezni.