2024. július 18., csütörtök

A legsikeresebb tehetségek jutalmazása

A Tartományi Végrehajtó Tanács szervezésében 30 díjat és 89 dicsérő oklevelet osztottak ki általános és középiskolás fiataloknak

Az elmúlt tanév legsikeresebb tehetséges diákjait jutalmazták tegnap a Tartományi Végrehajtó Tanács szervezésében. A hatalmas épület előcsarnoka igencsak megtelt, bár így is csak a legeredményesebbek kerültek a TVT díjkiosztó bizottságának listájára. A hazai, vagy külföldi megmérettetéseken tudományos, technikai, művészeti ágazatokban, illetve a sport terén elért eredményeikért az általános iskolai és középiskolai tanulók között 30 díjat osztottak ki, akikkel együtt tanáraikat, mentoraikat vagy edzőiket is jutalmazták, ezenkívül 89 dicsérő oklevelet és 6 speciális oklevelet adtak át a fiatal tehetségeknek. A tanulók díjait a Vajdasági Bank, a Prometej Kiadó, a Tankönyvkiadó Intézet, az Elektrovojvodina és a Telekom biztosították.

Tanja Banjanin Pejić tartományi ifjúsági és sportügyi titkárhelyettes köszöntötte az egybegyűlteket, mint fogalmazott, a tavalyi tanév legsikeresebbjeit, „a mi produktumainkat és egyben a mi jövőnket is”. Dušan Jakovljev, a TartományiVégrehajtó Tanács alelnöke is üdvözölte a fiatalokat és kísérőiket, hangsúlyozva, hogy mindig a legfontosabb a részvétel, de nagyon jó, ha eredmény is párosul hozzá. Ebben az élményben részesülhettek a díjazottak és a dicséretben részesítettek.

Matematikából Milica Kolundžija, az újvidéki Zmaj Gimnázium elsőse, és Ivan Nedić, a kucurai Testvériség-Egység iskola hetedikese részesültek díjban, az elismerésben részesítettek között van Bíró Dominik, a szabadkai Kizúr István iskola hetedikes tanulója. Informatikából többek között díjazták Kanalas Dávidot, a nagykikindai Fejős Klára hatodikos tanulóját és dicsérő oklevélben részesítették Szilágyi Krisztinát, az újvidéki Jovan Popović iskola hatodikosát. Történelemből több társa mellett dicsérő oklevélben részesült Reéb Zsófia, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium elsős diákja, és Szabó Hangya Lilla, ugyanennek a gimnáziumnak a 3. osztályosa. Magyar nyelvből dicsérő oklevélben részesült Gavlik Zénó, a kishegyesi Ady Endre iskola nyolcadikosa, Pásztor Kicsi Gergely, az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium másodikos tanulója, és a szabadkai Reéb Zsófia, aki történelemből is kiváló teljesítményt nyújtott az elmúlt tanévben. Földrajzból egyetlen tanuló részesült díjban, ez pedig az adai Tóth Kata, a Cseh Károly iskola nyolcadikosaként ért el kiváló eredményt. Zeneművészetből dicsérő oklevélben részesült Bíró Viola, a szabadkai Kizúr István iskola 5. osztályos tanulója, zongoraszakos tanuló, Barát Mónika, a mitrovicai Petar Krančević iskola hatodikosa, szaxofonszakos tanuló, továbbá Csizmadia Anna, a szabadkai középfokú zeneiskola harmadikos diákja a népzene terén elért eredményeiért. A képzőművészeti kategóriában Bózsits Tímeát, a szabadkai Műszaki Középiskola diákját, az EmArt Stúdió növendékét díjazták, aki mentorával, Grubanov Martinek Emíliával számos külföldi elismerésben részesült az elmúlt tanév folyamán. Szavalat-versmondás kategóriában két dicsérő oklevelet osztottak ki, az egyik Klemm Márta tanítványának, Lahos Annának, az újvidéki József Attila iskola tanulójának jutott. Sport területén ágazatonként jutalmazták a tanulókat, birkózásban Nemes Máté, az adai Műszaki Középiskola tanulója, asztaliteniszben pedig Fenyvesi Anna Zsófia és Truzsinszki Viktória, a topolyai Csáki Lajos iskola hetedikes tanulói, Czini Gábor edző kiváló asztaliteniszezői, akik az idei, Prágában megrendezett Európa-bajnokságon csapatban 2., párosban pedig 3. helyezést értek el.