2024. július 18., csütörtök

Az EU támogatja a szerbiai egyetemistákat

6,3 millió euró a Tempus programokra

Az Európai Unió felsőoktatási projektumai elsősorban az oktatás reformját és a hallgatócserét támogatják. Szerbiában az egyik legismertebb uniós oktatási program a Tempus, melynek szerbiai projektumaira az unió jövőre 6,3 millió eurót választ ki. Az Erasmus Mundus programjai keretében a nyugat-balkáni országok 12 millió euróban részesülnek, ennek leghangsúlyosabb része természetesen az egyetemi hallgatók cseretanulmányai.

– Az összegek hallatán arra számíthatunk, hogy 2010-ben jóval több fiatal ösztöndíjhoz jut, mint ebben a tanéven, pedig idén is 200 egyetemi hallgató tanul valamely külföldi egyetemen – mondta Marija Filipović Ožegović, a Tempus projektum egyik munkatársa. Szerbia immár nyolc éve részese a Tempusnak, és eddig is jelentős eszközökben részesítette az unió, fűzte hozzá.

Žarko Obradović oktatási miniszter ugyanakkor a fővárosi sajtónak kijelentette, hogy ez a támogatás rendkívül fontos, mert Szerbia szegény ország. Mihelyt megszerezzük a tagjelölti státust az EU-ban, megváltozik a helyzetünk, mert közvetlenül használhatjuk majd az uniós alapok forrásait, addig azonban minden segítség rendkívül jelentős, szögezte le a miniszter.