2024. július 18., csütörtök

Ösztöndíj nélkül is elérhető a tandíjmentes képzés

Mit jelent a módosítás a vajdasági magyar diákok számára? – Benked László ösztöndíjreferens számol be az újdonságokról

A felvi.hu internetes portálon megjelent tájékoztatás szerint a z államilag támogatott képzésekre jelentkező határon túli magyarok sikeres felvételi esetén külön eljárás nélkül kezdhetik meg tanulmányaikat a magyarországi felsőoktatásban akkor is, ha nem rendelkeznek ösztöndíjjal. Eddig csak az ösztöndíjasok számára volt adott ez a lehetőség. Arról, hogy a módosítás mit jelent a vajdasági magyar diákok számára, a Magyar Szónak Benked László ösztöndíjreferens, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Határon Túli Magyarok Titkárságának munkatársa számolt be.

Ha jól értelmezzük, a módosítás azt jelenti, hogy a jövőben a sikeres felvételit tett vajdasági hallgatók tanulhatnak az állami költségvetés terhére?

– Igen, azon szerb állampolgárságú, magyar nemzetiségű hallgatók, akik határon túli magyar mivoltukat a felvételi adatlapon jelölték és a 2008. évi felvételi eljárásban felsőoktatási alapképzésre, egységes (osztatlan) képzésre és mesterképzésre jelentkeztek és elérik államilag támogatott képzés ponthatárát, külön ösztöndíj nélkül is államilag támogatott képzésben vehetnek részt.

Az eddigi szabályozás szerint csak akkor volt jogosult a felvételt nyert határon túli hallgató az államilag támogatott képzésben való részvételre, ha megkapta az oktatási és művelődési minisztérium ösztöndíját. Mi indokolta a módosítást?

– Részben az, hogy Szlovákia és Románia európai uniós csatlakozása során megfigyelhető volt, hogy az erdélyi és felvidéki magyaroknak a magyarországi államilag támogatott felsőoktatáshoz való szabad hozzáférése nem jelentett sem a szülőföldi magyar közösségeknek, sem az anyaországnak migrációs veszélyt, nem követte azt a felvételi jelentkezés növekedése sem. Másrészt úgy látjuk, hogy e lehetőség biztosításával is segíthetjük az EU-n kívüli határon túli magyarság kapcsolattartását az anyaországgal, erősíthetjük a szülőföldi értelmiség utánpótlásának biztosítását.

Ugyanakkor felhívnám a figyelmet, hogy a módosítás nem vonatkozik a doktori (PhD/DLA) képzésre jelentkezőkre, akiknek változatlanul pályázniuk kell a magyarországi államilag támogatott doktori képzésben történő részvételre (a pályázati felhívás a www.okm.gov.hu és a www.martonaron.hu honlapokon megtekinthető).

Mikor lép életbe a módosítás?

– A szabályozás a 2008. évi felvételi eljárásban már módosult, tehát mindazon határon túli magyar nemzetiségű személyekre vonatkozik, akik idén jelentkeztek valamely magyarországi felsőoktatási intézménybe az 1. pontban meghatározott képzésekre

A határon túli diákok számára az ösztöndíjrendszer változatlan maradt?

– Az oktatási tárca idén is változatlanul meghirdette miniszteri ösztöndíjpályázatát a vajdasági magyar hallgatók számára, ezzel is támogatva a határon túli magyar közösségek tagjait (a pályázati felhívás a www.okm.gov.hu és a www.martonaron.hu honlapokon megtekinthető). A pályázaton nyertes hallgatók az államilag támogatott képzésben való részvétellel együtt járó juttatásokon túl 2008-ban havi 17 850 forintos miniszteri ösztöndíjat kapnak. Hangsúlyoznám azt is, hogy (a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. Törvény 16. szakaszának i bekezdése alapján) az ösztöndíjban részesülő határon túli magyar hallgatók jogosultak a magyarországi egészségügyi ellátás igénybevételére is! Azok a hallgatók, akik felvételt nyernek államilag támogatott képzésre, de nem nyerik el a miniszteri ösztöndíjat, azok vagy csak sürgősségi ellátást vehetnek igénybe, vagy megállapodást köthetnek a TB-vel a magyarországi egészségügy igénybevételére, melyet a jogszabályokban meghatározott anyagi hozzájárulásért tehetnek meg, hasonlóan a költségtérítéses képzésben résztvevő vajdasági magyar személyekhez. (A biztosítás havi összege diákok számára pillanatnyilag 20 700 forint – a szerző megjegyzése.)

Tervez-e az OKM a közeljövőben más könnyítéseket is a magyar felsőoktatásban tanuló vajdasági magyar diákok számára?

– Jelenleg nem tudunk a sajtó nyilvánossága felé beszámolni más, a határon túli magyar diákokat érintő könnyítésről vagy támogatásról, illetve azok tervezetéről.