2024. július 18., csütörtök

Véglegessé vált a sztárfellépők névsora

A Magyar Dal Napjával kezdődik augusztus 11-én a Sziget Fesztivál – A „hivatalos” fesztivál augusztus 13-a és 18-a között mintegy 200 programmal várja a közönséget
A tavalyi nulladik nap sztárja volt az LGT, amelynek frontembere, Presser Gábor kezdeményezte a Magyar Dal Napja megtartását (Mihájlovits Klára felvétele)

Habár a budapesti Avril Lavigne-show látogatóit igen erős „Sziget-érzés” kerülgethette, hiszen akkorákat ázni, mint a hétfői koncerten, eddig jószerivel csak a Sziget Fesztiválon lehetett, azért közönség és szervezők egyaránt reménykednek, hogy az alig egy hónap múlva kezdődő rendezvény ezúttal csapadékmentesen múlik el.

Hogy átvegyük a tananyag fontosabb pontjait: a Hajógyári szigeten tartandó eseménysorozat idén augusztus 11-én kezdődik a Magyar Dal Napjával („mínusz egyedik” napként), majd egy Iron Maiden-koncerttel folytatódik (nulladik napként), s csak ezt követi a „hivatalos” fesztivál augusztus 13-a és 18-a között. Az ötnaposra szűkített rendezvénysorozat tehát mégiscsak visszaduzzadt egy hétre, még ha a 60 helyszín a napi 200 programmal nem is az eddig szokásos rendszerben várja a közönséget.

A Magyar Dal Ünnepe új kezdeményezés: a magyar könnyűzenei kultúra, a dalszerzők és előadók összefogásának eredményeként a fesztivál Nagyszínpadán délután 4-kor kezdődő óriáskoncerten az elmúlt öt évtized beat-pop-rock daltermésének emblematikus szerzeményeiből hangzik majd el hétórás válogatás. A koncert keretében már-már őskövületnek számító fellépők és a legifjabb generáció tagjai is képviseltetik magukat néhány dal erejéig.

Az Iron Maiden pedig az, ami: egy legendás zenekar, amely még mindig sokak rajongását bírja.

A Sziget Fesztivál programját általában (és igencsak helytelenül) a Nagyszínpad felhozatalával szoktuk mérni. De kövessük a (rossz) hagyományt és tartsunk egy rövid névsorolvasást: a meghirdetett program szerint fellép az idei rendezvényen a The Kooks, a Jamiroquai, a Sex Pistols, az R.E.M és a The Killers. Jön a Kaiser Chiefs, Serj Tankian, Alanis Morissette, a Moloko énekesnője, az ír származású Róisín Murphy. Budapestre látogat a Babyshambles, a Flogging Molly, a Die Ärzte és a Millencolin. Sokan várják a francia Mademoiselle K-t és az Anti-Flaget. A nemzetközi fellépők mellett ugyancsak a Nagyszínpadon koncertezik a magyar Pannonia Allstars Ska Orchestra, azaz a PASO, a Kispál és a Borz és a Tankcsapda. És exkluzív csemegeként az a zenekar, amely 18 éve nem lépett fel: az Ultra Rock Hírügynökség, az URH. A mindössze fél évig jegyzett csapat, amely alapjaiban határozta meg a nyolcvanas években kibontakozó magyar undergroundot, a Volt Fesztivál után tiszteletét teszi a Szigeten is.

Mivel részletes programot csak egy egész honlapnyi tárhely képes felsorakoztatni, önkényesen csemegézünk. Ezért említjük például, hogy a Sziget új programhelyszíne az A38 Színpad lesz, amely az immáron öt éve sikerrel működő, pesti körökben csak ’a hajó’-nak nevezett fővárosi klub, a szervezői által összeállított programmal jelentkezik. A kelet- és közép-európai zenekarok népszerűsítését célzó válogatásnak köszönhetően ezen a színpadon lép fel a Kiscsillag, az Irie Maffia, a Brains, az Anima Sound System, a Flash, a Kampec Dolores és az Erik Sumo Band is.

Tekintettel arra, hogy az idei egy hét meglehetősen furcsa, 1+1+5 napos leosztásban alakul, nem árt tisztában lenni a jegyárakkal sem. Borsos ugyan, de némi összeadás-kivonással könnyen kideríthető, hogy a legjobban az jár, aki ottalvós bérletet vesz 37 500 forintért, ez a jegyforma ugyanis feljogosít a nulladik és a mínusz egyedik napi programon való részvételre is. A hazamenős jegy 30 ezer forintba kerül, de csak a fesztivál hivatalos öt napjára szól. A napijegyek ára 8 ezer forint (a nulladik napra csakúgy, mint a fesztivál egyes napjaira), míg a Magyar Dal Napján 2500 forint lesz a belépő.

Mivel a sajtó sokat cikkezett róla (s már ezeken a hasábokon is említettük már), érdemes emlékeztetni: a IV. kerület polgármestere pert indított a rendezvény szervezői ellen. Az önkormányzat azt kérte a bíróságtól, hogy tiltsa el a szervezőket a 22 és 6 óra közötti zenés és egyéb műsoros rendezvények megrendezésétől, valamint a zene- és műsorszolgáltatástól. A per legutóbbi tárgyalása július elején volt, s mindkét fél arra számított, hogy akkor az ügyben ítélet is születik. A bíróság azonban további dokumentumok benyújtására kérte mindkét felet, és novemberre tűzte ki a következő tárgyalást. Ez pedig azt jelenti, hogy az idei fesztivál létét ez a jogi hercehurca egészen biztosan nem befolyásolja.