2024. augusztus 18., vasárnap

Időutazás a várban

Vajdaságban is megünneplik a reneszánsz évét – A Bácsi várban kétnapos mulatság lesz a hétvégén

Bácson, a Bácsi várban tartják meg szombaton és vasárnap a reneszánsz év délvidéki központi ünnepségét kiállítással, ünnepi szentmisével, toronyzenével, reneszánsz mulatsággal, lovagi tornával, kürtős kaláccsal... Dr. Szöllősy Vágó László, az ünnepséget szervező Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség főtitkára a tegnapi, Bácson megtartott sajtótájékoztatón ismertette a programot, s egyebek mellett azt is elmondta, miért éppen Bácson lesz a mulatság.

– Bács volt a magyar reneszánsz egyik központja. Másrészt pedig a várat Anjou Károly Róbert korszerűsítette. Az ő uralkodása alatt kezdte virágkorát élni a magyar reneszánsz – hallottuk dr. Szöllősy Vágó Lászlótól.

A reneszánsz év délvidéki központi rendezvénye szombaton este 7 órakor kezdődik reneszánsz toronyzenével, amelyet az újvidéki T-bones four' harsona-kvartett szolgáltatja. Fél órával később fotó- és régészeti kiállítás nyílik meg a lakótoronyban. 20 órakor megkezdődik a reneszánsz vásár, amelyen meghívott iparművészek, népművészek kínálják reneszánsz-ihletésű használati és dísztárgyaikat, az édesszájúak örömére pedig mézes báb és a kürtős kalács is vásárolható. Szombaton 21 órakor egy amatőr színházi előadást láthatnak a Bácsi várba látogatók, az idei amatőr színjátszók találkozójának első díjjal jutalmazott előadása, a Görgey Gábor: Fejek Ferdinándnak című darab lesz látható a kisoroszi Testvériség-Egység Művelődési Egyesület színjátszóinak előadásában. Másnap már reggel 8 órától lehet sétálgatni, vásárolni a reneszánsz vásárban. 10 órakor a Ferences templomban ünnepi szentmise kezdődik, amelyet a Szent György lovagrend lelkész-lovagjai koncelebrálnak, Megyeri Lajos szabadkai zeneszerző Magyar miséjét mutatják be. 11 órakor indul meg a díszmenet a templomból a várba, az odaérkezőket harsonazene fogadja. 11.30-kor veszi kezdetét a zentai és magyarországi haditorna egyesületek bemutatója, azaz a bizonyára sokak érdeklődését felkeltő lovagi torna, a szünetekben pedig harsonások, dobosok, akrobaták szórakoztatják a közönséget. 15 órakor reneszánsz dalokkal és táncokkal megkezdődik a reneszánsz mulatság, amelyen fellép a budapesti El Sabio Consort, a zeneakadémistákból álló együttes, a szabadkai Lányi Ernő IME dobosai és az Ungaresca régizene-együttese. Természetesen egy ilyen rendezvényről nem maradhat el zentai Longinus Hagyományőrző Egyesület bemutatkozása sem. A látogatók két olyan hangszer hangját is élvezhetik, amelyek a reneszánsz korban váltak népszerűvé: a tekerőlantot a törökbecsei Micsik Béla, a dudát pedig a csókai Vrábel János szólaltatja meg. Az ünnepség 19 órakor zenés búcsúztatóval zárul. A szervezők mintegy 300 résztvevőre és akár több ezer látogatóra számítanak. A program fő támogatója a magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Néhány évvel ezelőtt még térdig érő fű borította a vár területét. Mára már – amióta „felfedezték” – viszonylag rendezett a várrom és környéke. Még áll a 14. századi vár néhány eredeti fala, egyetlen részt renováltak teljesen. A teljes pompájában tündöklő vár körül valaha víz csordogált. A helybeliektől azt is megtudtuk, hogy pályázati pénzekből ki szeretnék tisztíttatni a csatornát, hogy a Mosztonga folyó vize újra körülölelje a várat, így őrizve meg még jobban annak autentikusságát.