2024. július 18., csütörtök

Az ötnapos hét

A Sziget Fesztiválon jövő hétfőn a mínusz 1. nap

Már egy hét sincsen: alig hat nap választ el bennünket a Sziget Fesztivál kezdetétől. Az „egy hét együttlét” szlogen az idén is érvényesül, még ha szervezési szempontból némileg más leosztásban is, mint ahogyan azt korábban megszokhattuk.

A fesztivál első napja, augusztus 11-e ilyen szempontból idén a mínusz 1. napnak felel meg, s igazi ínyencséget tartogat. Ugyanis a hagyományteremtő szándékkal létrehozott Magyar Dal Napja alkalmából egyszeri megabuli lesz a Hajógyári szigeten, ahol több mint kétszáz magyar rockzenész lép fel elénekelni a magyar könnyűzene-történet legjobb/legfontosabb/legnépszerűbb dalait. Lesz, aki saját szerzeményeit énekli, s lesznek furcsa meglepetések is, amikor az egyik előadó a tőle meglehetősen távol eső műfajban alkotott művet szólaltatja meg. Lesz All Star-csapat is, nagy finálé is, A Társulat is Katona Klári, Lovasi András, az Omega és Bródy János meg a Tankcsapda mellett – nagyjából minden tehát, ami az elmúlt 40 év magyar könnyűzenéjében megjelent valamilyen formában.

A fesztivál második napja, 12-e a nulladik nap lesz, az Iron Maidennel, s csak másnap, 13-án kezdődik az ötnapos, nagybetűs Sziget, mindazzal, amit ez a fesztivál jelenteni szokott. Színházzal, luminariummal, logikai játékokkal, múzeumi negyeddel, ó, igen, utcaszínházakkal (ki nem hagyható!!!), pókersátorral, civil utcával és zenével, zenével, zenével a végkimerülésig.

Miután a Sziget a nagy közösségi élmény mellett is elsősorban az individuumról szól, veszem a bátorságot és kijelentem: idén engem elsősorban az újdonságnak számító Vietnámi Nemzeti Vízi-bábszínház villanyoz fel. Az észak-vietnámi tradíciókat követő társulat a programfüzet szerint A falu lelke című előadásával egy, a világörökség részeként is nyilvántartott, kulturális különlegességet hoz Budapestre.

Ahhoz azonban, hogy akár a vietnámi bábosokat, akár az Iron Maident vagy bármi mást láthassunk, el kell jutnunk Budapestre. Nem árt tudni, hogy a MÁV, követve a régi jó hagyományt, 50 százalékos kedvezménnyel árusít alkalmi menettérti jegyet a Szigetre. Ez a kedvezmény a visszaúton kizárólag szigetes karszalag felmutatásával vehető igénybe, belföldi járatokon. Ez azt jelenti, hogy elsősorban azok igényelhetik, akik például Szegedről terveznek a magyar fővárosba utazni.

A szervezők mindig, minden alkalommal figyelmeztetnek: autóval a Szigetre eljutni szinte lehetetlen, s melegen ajánlják a tömegközlekedés minden válfaját. A sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy utazni a legkényelmesebben a 12–0 óra között közlekedő hajójárattal lehet: a vízi jármű a Jászai Mari térről indul (a Nyugati pályaudvartól egy megállónyira a 4 vagy 6-os villamossal), hátránya viszont, hogy menetrendje nincs, ötletszerűen közlekedik. Ellentétben a HÉV-vel, amely a Batthyányi térről indul (éjszaka is!), igen gyakran jár, de ennek ellenére is folyamatosan túlzsúfolt, ráadásul meglehetősen sok gyaloglást feltételez.

Idén sem ajánljuk, hogy a Budapestre utazók megpróbáljanak bliccelni a metrón, villamosokon: a BKV ellenőrei igen vehemensek, ráadásul hátizsákra, idegen nyelvhasználatra különösen érzékenyek, s ha ilyet látnak/hallanak, azonnal ott teremnek. A büntetés pedig súlyos anyagi érvágást jelenthet a szigetelni vágyóknak.