2024. július 18., csütörtök

Egy varrókészlet és hat szemetes

Hétfőn a Sziget Fesztiválon a Magyar Dal Ünnepe Budapesti tudósítónktól

A visszaszámlálás folytatódhat: még két nap a Sziget Fesztivál mínusz 1. napjáig. A Hajógyári sziget hétfőn reggel nyitja az elhíresült K-hidat: pillanatnyilag javában folyik a színpadok építése, a zuhanyzók, illemhelyek telepítése, mindenki pörög, hogy az utolsó simításokkal is végezzen, mire az első hátizsákosok megérkeznek.

A mínusz 1. nap elsősorban a magyar közönségnek szól: a Magyar Dal Ünnepe, a nyolcórás megakoncert magyarországi fellépőket vonultat fel, ünnepelni és ünnepeltetni a magyar könnyűzene több évtizedes létét. A szervezők ezt az eseményt felejthetetlennek és megismételhetetlennek ígérik – de már csak kettőt kell aludni, hogy az ígéretet be is váltsák.

A 0. nap ezzel szemben már a külföldi látogatókat is igyekszik a Szigetre csábítani: az Iron Maiden lép fel. Az együttes nehéz pillanatokat él át éppen, ugyanis a csapat gitárosának, Adrian Smithnek ellopták a hangszerét a zenekar szombati athéni koncertje után. Az Iron Maiden most arra kéri rajongóit, hogy vegyenek részt a gitár felkutatására indított nyomozásban. Az egyedi hangszerről szóló információkért cserébe az együttes tagjai a folyamatban lévő turnén viselt zakójukat, illetve kézírásos köszönőlevelet ajánlottak fel. A Sziget-látogatók pedig remélhetik, hogy a gitár elvesztése nem okozott akkora lelki törést Smithnek, hogy az a keddi fellépésre is kihatással legyen...

S ha már sztárok: a Sziget Fesztivál sajtófőnöke, Vető Viktória néhány érdekes adatot is közzétett arról, hogy milyen kívánságokkal állnak elő a fellépők a szervezők felé. Szerződés rögzíti, hogy melyik fellépőnek mit kell biztosítani a koncertje előtt, alatt és után, s ez a kontraktus nem csak a gázsit, a hangerősséget, a keverőpult minőségét és a mikrofonok számát foglalja magába. Az egyik énekesnő például szerződésben rögzítette, hogy neki egy varrókészletre és 12 szál hosszúszárú rózsára is szüksége van, egy brit zenekar fellépésének előfeltétele, hogy az öltözőben egy kis Buddha-szobor várja, egy csapat azt akarja, hogy fekete törölközőt kapjon, amin nem lehet semmilyen minta. Van egy punkbanda, amely azt kéri: a színpad mögött és a színpadnál legyen hat, 50 literes kuka műanyag zsákokkal, 4 partvis két felmosót vödörrel, két gumipartvis és két darab 20 literes vödör. Egy másik punkcsapat kérése, hogy senki ne dohányozzon a környékén budapesti tartózkodása idején. Szintén punkzenekar kérte, hogy a szervezők szerezzenek egy kisebb gyermekkórust, akik egy-két dal erejéig felléphetnek a koncerten. Aztán ugyancsak a punkszcéna képviselői azok a fellépők is, akik pontosan hét darab felbélyegzett levelezőlapot kér az öltözőbe. Hogy melyik tarajas akarja a postásokat ugráltatni, azt természetesen nem lehet tudni, ugyanis a szerződések nem publikusak.

Mindezt azonban az érdekesség kedvéért mondtuk el mi is. A lényeg azonban az, hogy hétfőtől kezdetét veszi az egy hétig tartó együttlét, amelyről természetesen a Magyar Szó olvasóit is rendszeresen tudósítani fogjuk.