2024. augusztus 18., vasárnap

Világ a városban

Augusztus 22-től 26-ig: 7. Interetno Fesztivál Szabadkán – Ismét eljön a világ Etnopolisba

Észtország, Grúzia, Lengyelország, Olaszország, Törökország, Venezuela, Indonézia és természetesen Magyarország fellépőinek előadását élvezhetjük idén a 7. Interetno Fesztiválon Etnopolisban, azaz a szabadkai Városháza és a kék szökőkút közötti területen kialakított fesztiválvároskában. A várhatóan maradandó élményt nyújtó fellépések után koncertet ad többek között a Besh O Drom, a B-terv, a Cimbali Band, bemutatkoznak a Vajdasági Magyar Táncegyüttesek, és idén sem marad el az Őseink Zenéje produkció, a mulatság pedig a Népkörben, a Fesztiválklubban folytatódik, ahol az esti külföldi fellépők saját néptáncaikat tanítják az érdeklődőknek.

A reneszánsz évhez kapcsolódó programra is sor kerül. Az Interetno Fesztivál keretében látható lesz az Égtájak Fesztivál Vendégségben Mátyás király udvarában című műsora, amelyben romániaiak, ukrajnaiak, szlovákiaiak, horvátországiak és szlovéniaiak a fellépők.

Az Etnopolisban kirakodóvásár is lesz, idén 35 kézművesmester kínálja portékáit, az Aranykapu játszóház szervezésében Brezovszki Tamara és Koncz Szuzanna a legkisebbekkel foglalkozik, mesedélutánt, kézműves foglalkozást szerveznek nekik, népi játékokat ismerhetnek meg. Idén is jelképes összegért megvásárolható lesz az útlevél, amely a program mellett az idelátogatók országának leírását is tartalmazza.

A külföldi csoportok egy-egy napot Zentán, Horgoson, Magyarkanizsán és Topolyán vendégszerepelnek, hogy a szabadkaiak mellett másoknak is lehetőségük legyen megismerni az idelátogató nemzetek nyelvét, kultúráját, az elsőre sokszor idegennek tűnő zenéjüket, táncukat, amelyekre viszont azután szívesen emlékezünk.

Idén is megszervezik a szeretetasztal nevű programot a szabadkai Népkör előtt. Mindazok, akik gyümölccsel, süteménnyel, pogácsával vagy egyéb finomsággal szeretnének kedveskedni a város vendégeinek, a Népkörrel vehetik fel a kapcsolatot további információkért.

Lovas Ildikó községi művelődési tanácsos és a szervezőbizottság elnöke elmondta, már csak azért is jelentős ez a fesztivál mert már nevében hordozza azt a dolgot, amely Vajdaság számára fontos, megtanulható és megtanulandó, ez pedig az interkulturalizmus, vagyis az a jelenség, amikor más kultúrák értékeit tiszteljük, és magunkévá tudjuk, szeretnénk azokat tenni.

– A világ része vagyunk, és ez az öt nap alatt még inkább megmutatkozik, ugyanakkor mi is részünkké tehetjük a világot, ha kellő nyitottsággal veszünk részt a programokban. Az útlevél és maga Etnopolis pedig így válhat az egymás iránti tisztelet szimbólumává – hallottuk Lovas Ildikótól, Szabadka művelődési tanácsosától.

A szervezők idén is felhívják a házasulandók figyelmét, hogy a fesztivál idején gépkocsijukkal nem tudnak majd a bejáratig hajtani. A szomszédos utcákban azonban biztosítva lesz a parkolási lehetőség.

Az Interetno Fesztivál idén megkapta a C. I. O. F. F. minősítést, ami nem kevesebbet jelent minthogy a rendezvény a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetségek részévé vált.