2024. július 18., csütörtök

Megünnepeltük a Magyar Dal Napját

Tegnap nyolcórás monstre koncerten az elmúlt 50 év legnagyobb magyar slágerei a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán Budapesti tudósítónktól

Verőfényes napsütés, több tízezer látogató, a magyar pop és rockzene emblematikus alakjai, változatos a zenészgárdák palettája – röviden így írható körül mindaz, ami tegnap a Magyar Dal Ünnepén volt látható Budapesten.

Habár még tegnap is csak az úgynevezett mínusz egyedik napja volt a Sziget Fesztiválnak, több ezren már hétfőn reggel kinn táboroztak az óbudai Hajógyári szigeten. A zömében külföldről érkező látogatósereget az sem zavarta, hogy itt-ott még épülnek a színpadok, hogy az italárusok nagyobbik hányada még csak akkor szerelte be a söröshordókat: a buli, ha nem is olyan fordulatszámon, mint ahogyan majd szerdától, de már javában zajlott.

Tegnap délután kezdődött az a nyolcórás monstre koncert, amely az elmúlt 50 év legnagyobb magyar slágereit szólaltatta meg a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán. A mintegy nyolcvan dal többségét eredeti előadója szólaltatta meg, de hallhattunk például egy-egy Tankcsapda- és Quimbi-számot Lovasi András előadásában, Ákos pedig egy Demjén-dalt énekelt. A koncertre összeállt egy Rock Allstar-csapat is: Frenreisz Károly, Tátrai Tibor, Karácsony János, Török Ádám, Ferenczi György, Vikidál Gyula, Pálvölgyi Géza és Takáts Tamás adott elő ebben a formációban magyar „rock-klasszikusokat”. Láttunk részleteket A Társulat műsorából, jelen volt Szörényi Levente és Bródy János.. De az ifjabb generáció sem maradt a fülének kedves hangok nélkül: a rap-vonulatot az Animal Cannibals, a Sub Bass Monster, valamint Ganxsta Zolee és a Kartell képviselte, de hallható volt a Republic, a Pál Utcai Fiúk, Puskás Péter, Rúzsa Magdi és a Back II Black is. Míg az előadók egymást váltották a színpadon, folyamatosan épült-alakult a Sziget infrastruktúrája is: a zuhanyzók, mobil mosdók már állnak, a 68 étkezde a kürtőskalácstól a vegakaján át a nemzetközi specialitásokig minden létező és nem létező étket kínál. A 72 kocsma, hét borozó, az öt pálinkaház és a két teázó személyzete mára elvégzi az utolsó simításokat is, így az Iron Maiden koncertjén várhatóan már mindenki teljes erőbevetéssel dolgoztatja csaposait, kiszolgálószemélyzetét. Az italárak budapesti viszonylatban elfogadhatóak: egy korsó Arany Ászok 390 forintba kerül, a szénsavas üdítő decinként 70, míg a rostos üdítő és a folyóbor decinként 100 forintot kóstál. A kajaárak már egy kicsit „húzósabbak”, hiszen egyetlen adagnyi gyrosért már 700 forintot is elkérnek, a nemzetközi ételkülönlegességeknél pedig a csillagos ég a határ az árak esetében.

A Sziget Fesztivál „hivatalos” programja egyébként holnap kezdődik, a nap sztárvendége a Nagyszínpadon Alanis Morissette lesz.

A legaktuálisabb program elérhető a http://magyardalnapja.hu/ webcímen.