2024. augusztus 18., vasárnap

Szenteleky 75, Nyugat 100

A rendezvény a Horváth Endre plébános celebrálta gyászmisével kezdődött, amelyen a kúlai Szent György-templom Szent Cecília Kórusa is közreműködött, Vendel Gyöngyi vezetésével zsoltárokat, egyházi énekeket adtak elő. Miután a résztvevők virágot helyeztek Szenteleky sírjára, a Szenteleky Kornél Művelődési Egyesületben dr. Faragó Kornélia, a Szenteleky Napok Tanácsának eddigi elnöke köszöntötte az emlékezőket, majd Szenteleky és a Nyugat folyóirat kapcsolatáról beszélt:

– Szenteleky halálának 75. évfordulójáról emlékezünk meg, és idén 100 éves a Nyugat. Pályáik keresztezték egymást. Amikor Szenteleky a vajdasági írást szervezte, mintaként tekintett a Nyugatra. Azt mondta, hogy a vajdasági írás ezen folyóirat stílusát, hangnemét szeretné utánozni. Ám bírálta is a Nyugatot, volt egy saját meglátása róla. Úgy vélte, hogy a Nyugat bal kézzel fogott hozzá a nagy koncentrációhoz, vagyis a vidék, a provincia kellő megértése nem sikerült, ami nem tette lehetővé, hogy a szellemi kapcsolatok a maguk teljességében kiforrjanak.

Toldi Éva Sinkó Ervinről beszélt, akinek nevéhez ugyancsak egy kezdet kapcsolódik, a Magyar Tanszék megalapítása, s aki a jugoszláviai magyar irodalomnak Szentelekyhez hasonlóan meghatározó alakja. Az Optimisták című regényéről tartott előadásában Toldi Éva a regény személyiségfeltáró motívumairól, az egyedüllétben megtalált otthonosságról szólt. Hallhattunk arról is, hogy mennyire meghatározó eleme a regénynek a mozgás, az útonlét, a mobilitás, a migráció, a szereplők életük legfontosabb kérdéseit is séta közben tárgyalják meg.

Németh Ferenc a nagybecskereki gimnázium ifjúsági könyvtárában talált Nyugat 2. évfolyamát is magával hozta, bizonyítva, hogy a nagybecskerekiek, a bánátiak, a fiatalok mennyire befogadták és lelkesen támogatták a Nyugat hozta modern irodalmat, elsősorban Ady Endrét, akinek nevével a Torontál újságnak köszönhetően már a Nyugat megjelenése előtt megismerkedtek, ahogyan lapközlésekből Kosztolányi Dezsőével, Juhász Gyuláéval is. S a lapok között is megvolt a kapcsolat, ugyanis a Délvidéki Újság a Nyugat szerkesztőségének engedélyével közölte Ady versét. A Nyugatban több bácskai, bánáti szerző mellett Szenteleky Kornél is publikált.

A Forum Könyvkiadó gondozásában megjelent a Pechán József monográfia. Ezt is a Szentelekyre való megemlékezésen mutatta be Bordás Győző, ugyanis Szenteleky olyan eligazító és értő meglátásokat közölt Pechán József képzőművészetéről, amelyek az alkotó művészetének megértése szempontjából mind a mai napig megkerülhetetlenek. A monográfia egy példánya a Művelődési Egyesületben található Szenteleky-emlékszobában kap helyet.

A rendezvény végén kinevezték a Szenteleky Kornél Irodalmi Díj és a Bazsalikom Műfordítói Díj bírálóbizottságát, amelyet idén dr. Ilia Mihály, Vickó Árpád, ifj. Virág Gábor, dr. Gerold László és dr. Bányai János alkot.