2024. augusztus 18., vasárnap

Elkezdődött az Interetno

Esténként táncpanoráma a Szabadkára érkező világgal – Reneszánsz műsor, kiállítás, játszóház, kirakodóvásár a 7. Interetno fesztiválon

Péntek este 8 órakor az ünnepélyes nyitóceremóniával Szabadkán megkezdődött az idei, sorrendben 7. Interetno fesztivál. Megnyitotta kapuit Etnopolis, az a szabadkai városháza előtt felépített városka, amelybe keddig a világ, vagyis több mint tíz ország hozza el kultúrájának egy szeletét.

Esténként 7 órától Észtország, Grúzia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Szerbia, Törökország, Venezuela néptáncosainak produkcióiban gyönyörködhetünk, majd különböző együttesek koncertjeit hallgathatjuk, táncolhatjuk végig. Szombaton Berecz András és Balog Kálmán tart etnokoncertet, azután a B-terv zenekar lép fel. Vasárnap a külföldi csoportok bemutatója után vajdasági néptáncegyüttesek lépnek fel, 22 órától pedig egy nagyszabású produkció, a méltán sikeres Őseink zenéje lesz látható. A fesztivál résztvevőivel, a hozzánk érkező külföldiekkel minden nap 23 órától a Népkör Fesztiválklubjában lehet barátkozni, sőt, együtt táncolni velük.

Az idei Interetno egyik különlegessége, hogy a reneszánsz év jegyében hétfőn 19 órakor látható lesz az Égtájak Művészeti Találkozó Vendégségben Mátyás udvarában című produkciója is.

A fesztiváli hangulatból nemcsak a szabadkaiak részesülhetnek, hanem a topolyaiak, horgosiak, oromhegyesiek is. Ma, szombaton 16 órakor Oromhegyesen a téren, 19 órakor pedig Horgoson a színházteremben mutatkoznak be az észt és török táncegyüttesek, és ugyancsak szombaton 19.30-kor Topolyán a tóparton a a lengyelek és az olaszok lépnek fel.

Az Etnopolisba érkezőket kirakodóvásár fogadja, gyöngyékszerkészítők, nemezelők, csuhébábu-készítők, szalmaképkészítők és mások kínálják egyedi portékáikat, kürtőskalács és cukorka is vásárolható. Idén a gyerekeket 16 órától a tavalyinál még színesebb, még tartalmasabb program várja. Az óvodások, iskolások az Aranykapu Játszóházban kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, nemezelhetnek, segíthetnek elkészíteni azt a nagy faliszőnyeget, amelyre az Aranykapu Játszóház logója kerül, de a gyerekek emellett saját figuráikat, motívumaikat is beleszőhetik. Az elkészült faliszőnyeget majd a Népkörben állítják ki. A szervezők azokra is gondoltak, akik nem kedvelik a kézműves foglalkozásokat, ők kreatív, ügyességi játékokban vehetnek részt. A legkisebbeknek mesedélutánokat szerveznek, az ő kis kuckójukba szombaton Fábián Éva, vasárnap pedig Róka Szabolcs mesemondók látogatnak el.

A városháza alatti ajándékboltban tegnap, pénteken megnyílt a Boros György grafikusművésznek köszönhető Ex Libris Interetno 2008 elnevezésű képzőművészeti kiállítás, amelyen a nemzetközi versenyre érkezett pályamunkák legjobbjai, azaz 127 alkotás tekinthető meg a fesztivál ideje alatt. A díjazott gyerekek három napig Szabadka vendégei, kirándulást, foglalkozásokat szerveznek nekik.

A fesztivál szervezői felhívják a szombaton esküvőjüket tartók figyelmét, hogy a gépkocsikkal nem tudnak a városházáig behajtani. Parkolási lehetőséget a környező utcák parkolóiban biztosítanak.