2024. augusztus 18., vasárnap

Huszonöt tanfelügyelői látogatás

Dr. Kocsis Mihály: a politikának nem szabad beleavatkoznia az oktatásba

Amint már beszámoltunk róla, az újvidéki kerületi bíróság 2008. június 20-án semmissé nyilvánította a tartományi oktatási titkárság 2007. november 28-án kiadott határozatát, amely szerint dr. Kocsis Mihályt nyugdíjaztatták. A bírósági döntés megerősítette, hogy törvénytelenül történt mindez, mert annak ellenére, hogy a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola igazgatója tanév közben elérte a nyugdíjkorhatárt, a törvény értelmében a tanév végéig a posztján maradhatott volna.

– 2006. szeptember 5-e és 2007. december 27-e között 25 alkalommal jöttek az iskolába tanfelügyelők, azzal a céllal, hogy valami törvényellenességet találjanak a munkánkban, hogy megkérdőjelezzék, hogy jól dolgozunk, de nem találtak semmit sem. A türelmetlenségük addig fokozódott, hogy végül nyugdíjaztattak. Bekapcsolták a rendőrséget is, akik 2007. december 27-én már második alkalommal mentek be az iskolába, úgy, hogy nem tudtak felmutatni semmilyen végzést arról, hogy jogosan hatoltak-e be, ilyen dokumentumot a mai napig nem láttunk. A rendőrség is törvénytelenséget hajtott végre. Ezen a napon informatív beszélgetésre hívtak be a rendőrségre, de a témát nem mondták meg, s amikor aznap az ügyvédem, Dušan Kliska és én be akartunk menni az iskola épületébe, nem engedtek be minket, s ettől a naptól kezdve nem mehettünk be az iskolába, amelynek 28 évig álltam az élén, és munkámért Szent Száva-díjat kaptam – mondja dr. Kocsis, aki december 27-e után bűnvádi feljelentést tett dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár, Grgo Francišković, a városi társadalmi tevékenységek osztályának vezetője és Görög Erzsébet tanfelügyelő ellen, valamint rágalmazás miatt beperelte Maglai Jenőt, Pintér Molnár Editet és Kucsera Gézát.

– Mi ebből tanulság? A politikának nem szabad beleavatkoznia az oktatásba – szögezte le dr. Kocsis Mihály, aki augusztus 31-ig a tartományi határozatot megsemmisítő döntés szerint a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola igazgatója, szeptember 1-jétől pedig nyugdíjba vonul.