2024. augusztus 18., vasárnap

Ma zárul az Interetno fesztivál

Mit tudhatunk a fesztivál külföldi tánccsoportjairól? – Ma szeretetasztal és záróceremónia Szabadkán

Jól érzik magukat nálunk a ma záruló szabadkai 7. Interetno fesztiválra érkezett külföldi tánccsoportok. Az esti fesztiválklubba látogatók erről személyesen is meggyőződhettek, ugyanis a táncos vendégeink szívesen barátkoztak egymással, velünk és a többi külföldivel. Mosolyognak, táncolnak, táncoltatnak, s azt, hogy jól érzik magukat, szavakba is öntötték a tegnapi sajtótájékoztatón, ahol bemutatkoztak a táncegyüttesek.

Az észt Dagö tánccsoport érkezett a legmesszebbről, Észtország egyik 10 ezer lakosú szigetéről, Hiiumaa-ról. Dagö a sziget régi neve, és annyit jelent, hogy sziget egy napra.

– A folklórcsoport egy női és egy vegyes tánccsoportból áll. Különböző észt szigetek népeinek táncai szerepelnek a repertoárunkban. Páros táncokat, kör- és sortáncokat adunk elő. A legrégibb táncunk a telitalpas valcer, a legnépszerűbb pedig a polka. Saját zenekarunk kísér minket, harmonikán, dudán, harsonán, dorombon játszanak – hallottuk Helle-Mare Kõmmustól.

A Észak-Lengyelországból érkezett a Chodowiacy néptánccsoport, amely mintegy hatvan tagot számlál. Hozzánk harmincan jöttek el.

– Észak-lengyel táncokat mutattunk be, de repertoáron van más régiók tánca is. Sokszor járunk külföldre fellépni, remélem, Szabadkára sem utoljára jöttünk – mondta Bożena Wojciuk.

Az olaszok az 1200-as éveket idézték meg Etnopolisban zászlódobálós, dobpergetős produkcióikkal, korabeli viseletükkel. Mario Cardillo Giuliano elmondta, együttesük, a Bandierai del Ducato di Traetto Közép-Olaszországból érkezett, egy Rómához 100 kilométerre lévő, 20 ezer lakosú tengerparti városból.

– Az együttes 1995-ben alakult, és már számos európai országban felléptünk. Mintegy 25 tagunk van 15 évesektől 35-40 évesekig. Sokat kell gyakorolni, heti 3-4 alkalommal is.

A sajtótájékoztatón a törököket Erçin Ersundu képviselte, aki magyarul is köszöntötte a média képviselőit. Az Isztambul közelében lévő Büyükçekméből érkeztek, az együttes is ennek a községnek a nevét viseli.

– A Népkörrel a barátságunk tavaly Nyíregyházán kezdődött, majd nyáron ők voltak nálunk, és most mi is örülünk, hogy itt lehetünk. Az együttesünknek 45 tagja van, hat zenész, a többi táncos. 15 tánckoreográfia szerepel a repertoárunkban, ebből itt négyet láthat a közönség: kettőt Törökország északi részéből, egyet az Égei-tenger partjáról, egyet pedig Törökország európai részéből. A fesztiválklubban pedig egy szerelemről szóló koreográfiát is bemutatunk.

Az együttesekkel a mai, 20 órakor kezdődő záróceremónián még találkozhatunk. Az ünnepélyes felvonulás 19 órakor kezdődik. Előtte a szabadkaiaknak lehetősége lesz megvendégelni őket. Mindazok, akik kedveskedni szeretnének az idelátogatóknak, 17 órától a Népkörbe vihetik el a szeretetasztalra szánt finomságokat.

fotó Molnár Edvárd

A lengyel táncosok