2024. augusztus 18., vasárnap

Nagydíjas a Róna

Néptáncverseny Szabadkán a 7. Interetno fesztiválon

Vasárnap este 7 vajdasági magyar néptáncegyüttes mutatkozott be a fesztivál közönségének, és az öttagú zsűrinek is, ugyanis a fellépés egyben versenyjellegű megmérettetés is volt. A több mint két óra hosszáig tartó szakmai megbeszélésen Zsurávszki Zoltán, koreográfus, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője, Zsurávszkiné Vince Zsuzsa, etnográfus, a Honvéd Táncszínház művészeti munkatársa, Mihályi Gábor, koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, Árendás Péter, a Honvéd Táncszínház vezetője, A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Mezei Zoltán, színész, rendező, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vezetője összetételű zsűri a fesztivál nagydíját a szabadkai Róna Néptáncegyüttesnek ítélte oda a Mars innen elnevezésű koreográfiájukért(művészeti vezető: Brezovszki Tamara és Brezovszki Roland). Második díjban az óbecsei Szelence Táncegyüttes részesült (Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna m.v.), ők bodrogközi táncokat adtak elő, harmadik díjas pedig az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör és a temerini Szirmai Károly MME közös produkciója lett (Lukács Imre m. v.), tőlük délalföldi táncokat láthattunk.

Zenei különdíjban a szabadkai Juhász zenekar és Csonka Ferenc részesült.

Senki sem távozott üres kézzel, ugyanis a zsűri különdíjakat is kiosztott. Különdíjat kapott a törökbecsei Csalogató Táncegyüttes (Cseszák Balázs és Korcsik Anikó m.v.) a somogyi táncokért, a horgosi Ropogó Táncegyüttes (Szécsi Zsolt m.v.) a Vásár című műsorukért, a magyarkanizsai Csillagfürt Táncegyüttes (Tóth Ágnes m. v.) a kimagasló pedagógiai munkáért, és a péterrévei Tisza Néptáncegyüttes(Kódé Károly m. v.) a sóvidéki táncokért.

– A csoportok nagyon felkészültek voltak, a Kárpát–medence számos régiójából mutattak be táncokat. Zsűritársaimmal nagyon elégedettek voltunk a látottakkal – nyilatkozta Zsurávszki Zoltán, a zsűri elnöke.