2024. július 18., csütörtök

Beiratkozási díj

Feltételhez kötik egyes középiskolák a beiratkozást?

Annak ellenére, hogy az oktatásügyi minisztérium szigorúan megtiltotta, a legtöbb iskola mégis beiratkozáskor bizonyos összeget kér a szülőktől. Ezt, a szülői hozzájárulásnak is nevezett beiratkozási díjat néhol kötelezővé is tették, amit ha nem fizetnek be, akkor nem iratkozhat be a gyerek az iskolába. Ez az összeg iskolától függően 2000 vagy 3000 dinár. Július elején a középiskola első osztályába iratkozók szüleivel fizettettek, most pedig a második, harmadik és negyedik osztályba iratkozókkal.

A rohamosan közeledő tanévkezdés miatt a minisztériumi kirendeltségekben igen elfoglaltak, a terepet járják, úgyhogy nem sikerült megtudni, hogy érkezett-e bejelentés például az észak- és nyugat-bácskai, illetve észak-bánáti körzetekben a szülőktől.

– Semmiféle tandíjról nincs szó, mondta tegnap lapunknak Sós Edit, a szabadkai Egészségügyi Középiskola igazgatója. – Az oktatás feltételeinek javításához csupán önkéntes alapon befizethető szülői hozzájárulást kérünk. Természetesen annak a szülőnek a gyerekét is felvesszük, aki elutasítja ennek az összegnek a befizetését. A döntést, hogy 2000 dináros szülői hozzájárulást kell befizetni természetesen megelőzte a szülők tanácsának és az iskola széknek a jóváhagyása. Mint minden iskola, mi is minél jobb kapcsolatot szeretnénk létrehozni a szülőkkel, ezért a szó szoros értelmébe véve a diákok kényelmét szolgálta annak az összegnek a befektetése, amelyet szülői hozzájárulás címen a diákok befizettek. Ezalatt az utóbbi két évben minden diákszékre került bélés, az illemhelyeken állandóan van folyékony szappan, toalett papír és kézszárító, ami természetes, hogy megtalálható az iskolákban, csak Szerbia iskoláiban nem. Ebből az összegből biztosítjuk a fénymásolást és a gyerekek életbiztosítását is. Az idei évben a következő tervünk van az az életbiztosítás, a ingyenes fénymásolás, a higiénés körülmények szinten tartása és a biztonsági beléptető rendszer megépítése a cél. Mindezt természetesen nem tudjuk ebből az összegből fedezni, hanem pályázni is fogunk rá. Szerbia állami költségvetésének csak egy bizonyos százaléka jut az oktatásra, ami a többi országokhoz viszonyítva alacsony. E költségvetési eszközök több mint a 90 százaléka a tanári fizetésekre megy el. Így sajnos a fejlesztésre, korszerűsítésre nem igazán marad pénz – nyilatkozta az igazgatónő.

A legtöbb szülői panasz a középiskola első osztályába felvettek iratkozásánál volt a megfizettetés miatt, nyilatkozta korábban Jovan Vukčević, a dél-bácskai minisztériumi illetékes. Mindenki tud arról, hogy törvényellenes a beiratkozást a befizetés feltételéhez kötni, mondta. Ilyen esetben tegyenek bejelentést a tanfelügyelőségnek, fűzte hozzá Vukčević. Egyetlen igazgató sem fogja megengedni, hogy a diákjai ne legyenek beíratva, adott hangot véleményének az elnök. Csak önkéntes alapon fizethetnek a szülők valamiféle hozzájárulást az iskoláknak, hangsúlyozta Jovan Vukčević.